کیست مویی یا سینوس پیلونیدال یکی از بیماریهای مقعدی است که در شکاف باسن ایجاد میشود. بسیاری از بیماران ممکن است نگران این مسئله باشند که آیا کیست مویی واگیردار است یا خیر؟! در جواب این سؤال باید گفت بیماری کیست مویی یک بیماری واگیردار به شما نمیرود و از طریق تماس پوستی قابل انتقال نیست. در ادامه از این بیماری بیشتر خواهیم گفت تا افراد بتوانند با آگاهی بیشتری نسبت به درمان آن اقدام کنند.
کیست مویی چیست و چگونه به وجود میآید؟
بیماری کیست مویی مقعدی یکی از انواع بیماریهای نشیمنگاهی است که در این ناحیه به وجود میآید. این بیماری به شکل یک حفره کوچک در پوست است که با مایعات و چرک پر میشود و در نهایت حالتی به شکل کیست یا آبسه پیدا میکند.
محل ایجاد کیست مویی درست در شکاف باسن و در انتهای استخوان دنبالچه است. این بیماری به دلیل بازگشت مو به زیر پوست و رشد در آن منطقه و تجمع چرک و عفونت به وجود میآید و به مرور با درد و علائم دیگر همراه میشود.
آیا کیست مویی یک بیماری واگیردار است؟
ممکن است برای بسیاری از افراد سؤال باشد که آیا بیماری کیست مویی یک بیماری واگیردار است یا خیر! پیشتر به این سؤال پاسخ دادیم. بیماری کیست مویی یک بیماری واگیردار به شمار نمیرود و از طریق تماس و پوست قابل انتقال نیست و لازم نیست افراد در رابطه با این بیماری و واگیردار بودن آن نگرانی داشته باشند. با این وجود این عارضه نیازمند درمان است زیرا میتواند مشکلات بسیاری را برای فرد به وجود آورد و باید حتماً نسبت به درمان آن توجه نشان داد.
کیست مویی چگونه منتقل میشود؟
یکی دیگر از سوالات پرتکرار مراجعان این است که آیا تماس نزدیک باعث انتقال کیست مویی میشود؟ در پاسخ باید گفت که کیست مویی به هیچ عنوان از فرد مبتلا به فرد دیگر منتقل نمی شود. عفونت کیست مویی از نوع باکتریایی است که در محل گیر افتادن مو به وجود میآید؛ اما این عفونت از راه تماس نزدیک، بوسه یا رابطه جنسی به هیچ عنوان منتقل نمی شود و نیازی نیست افراد نگران این مسئله باشند.
نقش بهداشت فردی در پیشگیری از کیست مویی
بهداشت فردی میتواند نقش مهمی در پیشگیری از کیست مویی داشته باشد. در واقع رعایت اصول بهداشتی تا حد بسیار زیادی میتواند بروز کیست مویی را در افراد مستعد به این عارضه کاهش دهد. از جمله اقدامات بهداشتی که افراد میتوانند برای پیشگیری از کیست مویی انجام دهند موارد زیر هستند:
حذف موهای زائد ناحیه باسن
از آنجایی که برگشت مو به زیر پوست میتواند عامل ابتلا به کیست مویی باشد بسیار مهم است که افراد موهای ناحیه پایین کمر در شکاف باسن را به طور منظم با روشهایی همچون استفاده از کرم موبر، تیغ و یا لیزر از بین ببرند.
تمیز و خشک نگه داشتن پوست
رطوبت و تجمع چربی و عرق میتواند محیطی مناسب برای رشد باکتریها و التهاب به وجود آورد؛ به همین دلیل بسیار مهم است افراد پس از فعالیتهای بدنی زیاد و یا تعریق بیش از حد ناحیه شکاف باسن را به خوبی بشویند و خشک کنند. همچنین توصیه میشود از پودرهای ضدتعریق یا خشککننده در صورت تعریق زیاد استفاده شود.
انتخاب لباس مناسب
بسیار مهم است افراد مستعد به کیست مویی از لباسهای نخی و گشاد که تهویه مناسبی دارند استفاده کنند. این لباسها مانع از اصطکاک و تعریق فرد میشوند و میتوانند تا حد بسیاری از ابتلا به کیست مویی جلوگیری کنند.
رعایت نظافت پس از دفع
بسیار مهم است که پس از اجابت مزاج برای رعایت بهداشت این ناحیه با آب ولرم و صابون ملایم ناحیه مقعد را شستشو داد تا از تجمع آلودگی و رشد باکتری در این منطقه جلوگیری شود.
با اقدامات نام برده احتمال ابتلا به بیماری کیست مویی در افراد بسیار کاهش پیدا میکند.
چه کسانی در معرض خطر کیست مویی هستند؟
کیست مویی یا سینوس پیلونیدال بیشتر در افراد خاصی دیده میشود که به دلیل ویژگیهای جسمی، سبک زندگی یا شغل خود بیشتر در معرض این بیماری هستند. از جمله مواردی که میتوانند بر ابتلا به کیست مویی اثرگذار باشند موارد زیر هستند:
جنسیت افراد
مردان بیشتر از زنان در معرض ابتلا به سینوس پیلونیدال هستند. دلیل این مسئله به داشتن موهای ضخیمتر و پرپشتتر در نواحی مستعد مانند پایین کمر باز میگردد.
سن
کیست مویی معمولاً در جوانان و افراد 15 تا 40 ساله شایعتر است. دلیل این مسئله به این باز میگردد که فعالیت هورمونها در این بازه زمانی بیشتر است و این مسئله باعث رشد سریعتر موها و افزایش تعریق میشود.
ویژگیهای بدنی خاص
افرادی که موهای ضخیم و پرپشت دارند یا پوست آنها ضخیم یا چربتر است بیشتر در معرض ابتلا به بیماری کیست مویی قرار دارند.
شغل یا سبک زندگی
افراد شاغلی که مجبورند در طول کار خود زیاد بنشینند به دلیل اصطکاک در ناحیه باسن یا تعریق بیشتر در معرض ابتلا به کیست مویی هستند.
افراد کم توجه به بهداشت فردی
افرادی که بهداشت ناحیه مقعد را رعایت نمیکنند بیشتر در معرض ابتلا به کیست مویی قرار دارند.
افراد دارای اضافه وزن
از آنجایی که اضافه وزن میتواند به ناحیه دنبالچه فشار وارد کند و از طرفی تعریق بیشتری را در این ناحیه به وجود آورد احتمال ابتلا به کیست مویی افزایش مییابد.
سابقه خانواده
ژنتیک میتواند نقش مهمی را در ابتلا به کیست مویی داشته باشد. اگر فردی از اعضای خانواده به کیست مویی مبتلا باشد احتمال ابتلای دیگر افراد به این بیماری بالا میرود.
شرایط محیطی
کسانی که در مناطقی با آب و هوای گرم و مرطوب زندگی میکنند بیشتر در معرض این بیماری هستند؛ زیرا این شرایط باعث تعریق بیشتر و تحریک پوست در ناحیه میشود.
موارد نام برده باعث میشوند افراد با شرایط ذکر شده بیشتر در معرض ابتلا به کیست مویی باشند.
کلام پایانی
یکی از دغدغههای افراد مبتلا به کیست مویی این است که بدانند آیا کیست مویی واگیردار است یا خیر. در جواب این سؤال باید گفت بیماری کیست مویی یک بیماری مسری و قابل انتقال نیست و به هیچ عنوان از راه پوست و تماس منتقل نمیشود. این عارضه یک بیماری عفونی است که در ناحیه شکاف باسن باعث ایجاد یک حفره پر از چرک و عفونت میشود و فقط با علائم خود میتواند بیمار را آزار دهد. بیماری کیست مویی نیازمند درمان است و تنها درمان این بیماری روش جراحی و لیزردرمانی کیست مویی نام دارند.
منبع: