هموروئید ترومبوزه چیست؟ سؤال بسیاری از افرادی است که به بیماری بواسیر مبتلا میشوند. هموروئید ترومبوزه یکی از انواع بیماریهای هموروئید است که آن را «بواسیر خارجی» نیز مینامند. «ترومبوز» در اصطلاح پزشکی به معنای لخته خون است و هموروئید ترومبوزه میتواند برای بیمار بسیار دردناک و آزاردهنده باشد. به بیماران توصیه میشود پس از ابتلا به بواسیر برای درمان هرچه سریعتر اقدام کنند تا مشکلاتی همچون هموروئید ترومبوزه رخ ندهد. بیماری بواسیر در مراحل اولیه با درمانهای دارویی و خانگی بهبود مییابد؛ اما در صورت عدم رسیدگی به آن، بیمار با انواعی همچون هموروئید ترومبوزه مواجه میشود که بسیار دردناک است. در مقاله امروز به اینکه هموروئید ترومبوز چیست؟ میپردازیم.
هموروئید چیست؟
بیماری هموروئید یا بواسیر یکی از بیماریهای رایج نشیمنگاهی است که بر اثر آسیب به بالشتکهای هموروئید انتهای روده بزرگ و مقعد به وجود میآید. زمانی که به این بالشتکها فشار وارد شود آنها دچار التهاب و پارگی میشوند و بهاینترتیب بواسیر رخ میدهد. هموروئید به دو دسته بواسیر داخلی و بواسیر خارجی تقسیم میشود. در هموروئید داخلی که چهار درجه دارد رگهای انتهای راستروده و در بواسیر خارجی عروق بیرونزده از مقعد دچار التهاب و پارگی میشوند.
هموروئید ترومبوزه چیست و چرا به وجود می آید؟
بواسیر یا هموروئید ترومبوزه زمانی به وجود میآید که یک لخته خون در داخل ورید هموروئیدی به وجود بیاید و جریان خون را مسدود کند. حالت ترومبوز در هموروئید خارجی اتفاق میافتد و به دلیل اعصاب «سوماتیک» که در این ناحیه قرار دارند میتواند فرد را بسیار آزار دهد. این هموروئید دارای یکرنگ بنفش خاص به دلیل وجود لخته در زیر پوست است که به طور معمول در طی چند روز تا یک یا دو هفته بدون نیاز به درمان خاصی برطرف میشود. اگر هموروئید ترومبوزه بزرگ باشد ممکن است پزشک تحت بیهوشی موضعی، لختهها را خارج کند که این فرایند برش و زهکشی هموروئید ترومبوزه نامیده میشود.
هموروئید ترومبوزه را با نامهای دیگری همچون هموروئید ترومبوزه حاد، هماتوم آنال، ترومبوز پری آنال، هموروئید حاد و هماتوم پری آنال نیز میشناسند.
علائم هموروئید ترومبوزه
افرادی که به بیماری بواسیر ترومبوزه مبتلا میشوند علائم خاصی را تجربه میکنند که این علائم به شرح زیر هستند:
- بیرون زدگی بافت اطراف مقعد
- احساس درد در اطراف بافت مقعد بهخصوص در حین نشستن، راهرفتن و دفع مدفوع
- خونریزی به رنگ تیره در هنگام اجابت مزاج
- تورم و التهاب در اطراف مقعد
- خارش مقعد
- خروج ترشحات از ناحیه هموروئید
- عفونت و تشکیل آبسه چرکی و تب
جدای از علائم فوق، بسیاری مواقع فرد میتواند یک توده پرخون دایرهایشکل متمایل به رنگ آبی را در ناحیه مقعد مشاهده کند. در بسیاری مواقع لخته خون توسط بدن جذب میشود و علائم به شکل کلی برطرف میگردد؛ اما در صورت عدم بهبودی، فرد نیاز به درمان بواسیر جدیتری دارد.
علت ابتلا به هموروئید ترومبوزه
عواملی که میتوانند در ابتلا فرد به هموروئید ترومبوزه دخیل باشند موارد زیر هستند:
- یبوست و اسهال مزمن
- زور زدن بیش از حد برای دفع مدفوع
- نشستن در توالت به شکل طولانی مدت
- حرکات نامنظم روده
- زایمان طبیعی سخت
- رابطه جنسی مقعدی
- کهولت و افزایش سن
درمان بیماری هموروئید ترومبوزه
انتخاب روش درمانی به وضعیت بواسیر ترومبوزه و شدت آن بستگی دارد:
درمان هموروئید ترومبوزه در ۴8 ساعت اول
اگر فردی که به هموروئید ترومبوزه مبتلا شده در ۴8 ساعت اول به دکتر بواسیر مراجعه کند بیماری او ممکن است با روشهای سادهتری درمان شود. درصورتیکه پزشک تشخیص دهد هموروئید زیاد بزرگ نیست و بیمار درد چندانی ندارد، استفاده از روشهایی همچون دارودرمانی و مراقبتهای خانگی پیشنهاد میشود. این مراقبتها به شرح زیر هستند:
- استفاده از داروها و پماد بواسیر یا هموروئید
- حمام سیتز و نشستن در آب گرم
- استفاده از ژل آلوورا در ناحیه
- قرار دادن کمپرس سرد برای کاهش درد در ناحیه
- خشک و تمیز نگهداشتن ناحیه موردنظر
- پوشیدن لباسهای نخی گشاد
- مصرف غذاهای پر فیبر
- استفاده از نرمکنندههای مدفوع
درمان بواسیر ترومبوزه شدید
روشی که بیشتر پزشکان برای درمان هموروئید ترومبوزه از آن بهره میگیرند روش «ترومبکتومی» است. در این روش پزشک با استفاده از یک برش بر روی بواسیر، لختههای خون را خارج میکند. این روش تنها زمانی مؤثر است که در چند روز ابتدایی بیرونزدگی بواسیر انجام گیرد؛ یعنی اگر بیمار در زمان مناسب به پزشک مراجعه نکند ممکن است پزشک ناچار شود درمانهای دیگری را انتخاب کند. درمانهای دیگری همچون هموروئیدکتومی، رابربند، هموروئیدوپکسی و لیزر بواسیر نیز برای درمان هموروئید ترومبوزه پیشنهاد میشود.
بهترین روش درمان هموروئید ترومبوزه
از میان روشهای فوق، لیزر هموروئید ترومبوزه یک روش بدون درد و سرپایی محسوب میشود که برای انجام آن بیمار به بیهوشی و یا بستری شبانه نیاز ندارد. درمان با لیزر چیزی در حدود 30 تا ۴۵ دقیقه زمان میبرد؛ درصورتیکه جراحیهای سنتی با توجه به اندازه توده ممکن است تا دو ساعت به طول بیانجامند. بیمار پس از جراحی سنتی نیاز به طیکردن دوران نقاهت دارد؛ درصورتیکه این مسئله در مورد درمان با لیزر دیده نمیشود.
باید توجه داشت بیمار مبتلا به هموروئید ترومبوزه باید در ابتدا توسط پزشک تحت معاینه قرار گیرد و پس از آن پزشک میتواند تشخیص دهد کدام روش درمانی مناسب بیمار است.
مراقبتهای پس از درمان هموروئید ترومبوزه
زمانی که بیمار تحت درمان قرار میگیرد باید نکات زیر را حتماً در نظر داشته باشد و انجام دهد تا بیماری به شکل کامل بهبود یابد:
- رعایت بهداشت ناحیه
- عدم وارد کردن فشار در هنگام تمیز کردن عارضه درمان شده
- استفاده از کمپرس آب گرم برای بهبودی سریعتر و استفاده از کمپرس آب سرد برای بهبود درد
- مصرف آنتیبیوتیکهای تجویزی توسط پزشک در زمان مقرر
- نوشیدن آب و مایعات کافی در طول روز
- مصرف غذاهای پر فیبر برای جلوگیری از ابتلا به یبوست
- استفاده از بالشتکهای مخصوص برای نشستن
کلام پایانی
هموروئید ترومبوزه چیست؟ شاید سؤال بسیاری از افراد باشد که با این بیماری درگیر هستند و درد بسیاری را تحمل میکنند. هموروئید ترومبوزه که با نام هموروئید خارجی نیز شناخته میشود زمانی به وجود میآید که لخته خون یا حالت ترومبوز در داخل عروق خونی مقعد ایجاد میشود. در این وضعیت فرد با درد بسیاری روبرو میشود و نیازمند درمان فوری است.
اگر هموروئید ترومبوز در مراحل ابتدایی خود باشد با درمانهای دارویی و خانگی نیز احتمال بهبودی دارد؛ درصورتیکه وضعیت هموروئید با این درمانها قابلکنترل نباشد پزشک روش ترومبکتومی و یا لیزر هموروئید را پیشنهاد میدهد تا بیماری به شکل کلی درمان شود. بسیار مهم است که هموروئید ترومبوزه هرچه سریعتر درمان شود تا با تشدید بیماری فرد شرایط حادی را تجربه نکند.
منابع :