رژیم غذایی مناسب برای درمان شقاق برای افراد مبتلا به این بیماری بسیار اهمیت دارد. بیماری شقاق یک بیماری نشیمنگاهی است که بر اثر آن یک شکاف در ناحیه دهانه مقعد به وجود میآید و درد بسیاری را به همراه دارد. یکی از دلایل اصلی این بیماری ابتلا فرد به یبوست است و به همین دلیل نقش رژیم غذایی مناسب برای درمان شقاق، بسیار اهمیت دارد. یک رژیم مناسب به فرد کمک میکند تا به بیماری یبوست مبتلا نشود و در نتیجه آن بیماری شقاق او هرچه سریعتر بهبود یابد. در مقاله امروز به رژیم غذایی مناسب برای درمان شقاق به شکل کامل خواهیم پرداخت.
روش های درمان شقاق مقعدی
برای درمان شقاق مقعدی ابتدا باید مشکل را به درستی تشخیص دهید.
برای این کار مراجعه به متخصص بهترین راه است. زیرا علائم این بیماری اغلب با هموروئید یا هموروئید اشتباه گرفته می شود.
قابل درک است که بحث در مورد این بیماری با پزشک برای شما آسان نخواهد بود، اما برای اینکه سریعتر بهبود پیدا کنید و دوباره روی پای خود بنشینید، حتما باید این موضوع را با پزشک خود در میان بگذارید تا سریعتر درمان شوید و از عوارض جلوگیری کنید.
درمان خانگی شقاق مقعدی
مهم ترین نکته در مورد درمان خانگی شقاق مقعد، رعایت بهداشت و جلوگیری از عفونت و گسترش آن است.
- پس از اجابت مزاج، ناحیه مورد نظر را باید با آب و مقدار کمی صابون کاملاً بشویید
- از دستمال توالت مرطوب شده با آب و دستمال توالت خشک و معطر استفاده نکنید
- هر بار چند بار در روز به مدت 5 تا 20 دقیقه با آب گرم حمام نشسته بگیرید
- رژیم غذایی متعادل و سرشار از فیبر را حفظ کنید
- مصرف آب را افزایش دهید
- دفع مدفوع را به تاخیر نیندازید
- از ملین هایی استفاده کنید که حتما باید با تجویز پزشک باشد
- تعویض مکرر پوشک برای نوزادان
- هنگام اجابت مزاج از زور زدن خودداری کنید
- همچنین می تواند اسهال مداوم را درمان کند
چرا به داشتن رژیم غذایی مناسب برای درمان شقاق تأکید میشود؟
تأکید بر رژیم غذایی مناسب برای درمان شقاق به این دلیل اهمیت دارد که یکی از علل ابتلا افراد به بیماری شقاق یا فیشر، یبوست است. در واقع یبوست عامل اصلی شقاق محسوب میشود و به همین دلیل برای کنترل این مسئله داشتن یک رژیم غذایی مناسب بسیار اهمیت دارد.
فردی که به یبوست مبتلاست دفع منظمی ندارد و به دلیل سفت شدن مدفوع در هنگام یبوست، فشار بسیاری به مقعدش وارد میشود و این مسئله باعث شکاف در ناحیه مقعد و ایجاد شقاق میشود. نکات گفته شده نشان میدهند که تا چه حد بیماری یبوست بر شقاق تأثیر دارد و نیازمند توجه است.
برای جلوگیری از یبوست همواره دکتر شقاق تغییرات و توصیههایی را در مورد رژیم غذایی پیشنهاد میدهد تا از بروز این مسئله جلوگیری شود و زخم و شکاف شقاق بهمرور بهبود یابد.
به نقل از سایت healthline.com:
Diet and lifestyle modifications can help reduce pain and complications associated with fissures, although no one food can heal fissures.
Here are 3 foods that may help if you have fissures: Lemon، Oatmeal، Milkتغییر در رژیم غذایی و سبک زندگی میتواند به کاهش درد و عوارض ناشی از شقاق کمک کند، اما هیچ غذای خاصی به تنهایی شقاق را درمان نمیکند.
این سه ماده غذایی ممکن است به بهبود شقاق کمک کنند: لیمو، جو دوسر، شیر
رژیم غذایی مناسب برای درمان شقاق حاوی چه مواد غذایی است؟
حال که با رژیم غذایی مناسب برای درمان شقاق آشنا شدید باید بدانید کدام مواد غذایی در بهبود این بیماری تأثیر گذارند. در ادامه به مواد مهمی اشاره میکنیم که شما باید در تغذیه خود قرار دهید تا از بروز یبوست جلوگیری شود:
مصرف فیبر بیشتر
رژیم غذایی پر فیبر یکی از بهترین رژیمها برای درمان و بهبود شقاق است. برای جلوگیری از یبوست، مصرف فیبر بسیار اهمیت دارد. فیبر یک ماده خوراکی ضروری برای بدن انسان است که پایه گیاهی دارد. در بدن انسان آنزیم موردنیاز برای هضم این ماده ترشح نمیشود؛ به همین دلیل فیبر در روده باعث افزایش حجم مدفوع میشود و به کنترل یبوست کمک میکند. اینکه هر فرد به چه مقدار فیبری به شکل روزانه نیاز دارد بر اساس سن و جنسیت متفاوت است؛ اما به شکل کلی هر فرد روزانه باید 30 الی 3۵ گرم فیبر در طول روز مصرف کند.
فیبر را میتوان از مواد غذایی مختلفی همچون موارد زیر دریافت کرد:
میوههای سرشار از فیبر
- هندوانه
- انگور
- آلو
- گلابی
- انجیر
- پرتقال
- نارگیل
سبزیهای سرشار از فیبر
- بروکلی
- لوبیاسبز
- کدو
- هویج
- کلم
- اسفناج
حبوبات سرشار از فیبر
- عدس
- لوبیاچشمبلبلی
- لوبیاقرمز
- لوبیاچیتی
- نخودفرنگی
غلات سرشار از فیبر
- گندم
- جو
مصرف آب و مایعات بیشتر
برای درمان و کنترل یبوست مصرف آب و مایعات بسیار اهمیت دارد. نوشیدن آب کافی و مایعات کمک میکند مدفوع نرم شود و در هنگام خروج از کانال مقعد باعث ایجاد زخم و آسیب نگردد؛ بنابراین به افراد توصیه میشود روزی 8 الی 10 لیوان آب بنوشند.
مواد معدنی
مصرف برخی از مواد معدنی در رژیم غذایی میتواند به جلوگیری از یبوست، حرکت بهتر رودهها و بهبود زخم شقاق کمک کند. از جمله این مواد میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
منیزیم
منیزیم نقش مهمی در حفظ آب در رودهها دارد و نوعی ملین است. منیزیم را میتوان از مکملها و یا انواع آجیل همچون بادامهندی، بادام، بادامزمینی و کشمش دریافت کرد. برخی سبزیها مانند سیبزمینی، اسفناج، موز و آووکادو نیز حاوی این ماده هستند. برای دریافت منیزیم از سویا و نان گندم نیز میتوانید استفاده کنید.
ویتامین c
این ویتامین نقش مهمی در بهبود التهابات دارد و در درمان زخم مؤثر است؛ به همین دلیل میتواند کمک کند تا زخم شقاق سریعتر درمان شود. این ویتامین را میتوانید از بیشتر مرکبات و بسیاری از سبزیها و مکملها دریافت کنید.
پروتئین ها
- تخم مرغ
- گوشت
- ماهی
- مرغ
- پنیر
نکات مهم در رژیم غذایی مؤثر بر درمان شقاق
بهتر است در هنگام انتخاب رژیم غذایی و ایجاد تغییرات در آن، نکات زیر را حتماً در نظر داشته باشید:
- در رژیم غذایی مناسب برای درمان شقاق سعی کنید آبمیوهها را جایگزین چای، قهوه و مواد غذایی کافئیندار کنید؛ زیرا کافئین میتواند باعث تشدید یبوست شود.
- بهتر است از مصرف نانهای سفید خودداری کنید و نانهای سبوسدار را جایگزین آن نمایید.
- مصرف برنج را به طور قابلتوجهی کاهش دهید و یا آن را حذف کنید و به جایش برنج قهوهای مصرف کنید.
- از مصرف غذاهای چرب و فستفودی خودداری کنید.
- از سبزیها و سالاد در رژیم غذایی مناسب برای درمان شقاق، بیشتر استفاده کنید.
کدام مواد خوراکیهایی برای درمان شقاق مضر هستند؟
بسیار مهم است که برای داشتن رژیم غذایی مناسب برای درمان شقاق، بدانید کدام خوراکیها برای درمان شقاق مضر هستند. در ادامه با این مواد غذایی آشنا میشوید:
- محصولات لبنی: این محصولات نقش مهمی در تشدید یبوست دارند و از مصرف آنها باید خودداری شود.
- گوشت قرمز: زیادهروی در مصرف گوشت قرمز باعث تشدید یبوست میشود.
- کافئین: مصرف محصولات حاوی کافئین میتواند یبوست را تشدید کند.
- غذاهای چرب: غذاهای حاوی چربیهای اشباع نقش مهمی در تشدید یبوست دارند و بهتر است برای پختن غذاهایی که نیاز به چربی دارند از روغنزیتون و روغن کنجد استفاده شود.
- نمک: به دلیل اینکه مصرف بیش از حد نمک میتواند باعث کاهش آب بدن شود باید از مصرف بیش از اندازه آن خودداری کرد.
- غذاهای آماده: غذاهای آماده اغلب سرشار از چربی، قند و سدیم هستند که همگی میتوانند با ایجاد التهاب در روده بزرگ یا راستروده، باعث شقاق مقعدی شوند.
- غذاهای منجمد: غذاهای منجمد ممکن است حاوی کریستالهای ریز یخ باشند که میتوانند در دستگاه گوارش یا مقعد شما گیر کرده و باعث ناراحتی یا درد در هنگام اجابت مزاج شوند.
- الکل: الکل یک محرک شناخته شده برای روده است و میتواند باعث خارش و سوزش شود. زمانی که شقاق مقعدی دارید، باید به طور کامل از مصرف الکل خودداری کنید.
آیا تغییر رژیم غذایی درمان اصلی شقاق است؟
در جواب این سؤال باید گفت خیر. رژیم غذایی تنها بخشی از روند درمان شقاق محسوب میشود. شقاق یا فیشر به دو شکل حاد و مزمن در افراد به وجود میآید. یکی از رایجترین انواع شقاق که شقاق حاد است با مراقبتهای شخصی و درمانهای خانگی که یکی از آنها تغییر رژیم غذایی است امکان بهبودی دارد؛ هرچند باید در کنار رژیم غذایی موارد بسیار دیگری رعایت شود.
در مورد شقاق مزمن نیز رژیم غذایی بخشی از روند درمان است؛ اما بیمار برای درمان بیماری به روشهای جدیتری جدا از داروها و درمانهای خانگی نیاز دارد. برای درمان شقاق مزمن باید پزشک از روشهای همچون جراحی و یا لیزردرمانی شقاق استفاده کند و در کنار آن فرد از یک رژیم غذایی مناسب برای درمان شقاق بهره ببرد تا به یبوست مبتلا نشود و روند درمان او بهدرستی طی گردد.
کلام پایانی
رژیم غذایی مناسب برای درمان شقاق نقش مهمی در بهبود این بیماری دارد. برای درمان شقاق بسیار مهم است که از یبوست که عامل اصلی شقاق مقعدی است، جلوگیری شود. یبوست میتواند باعث ایجاد فشار در هنگام عمل دفع به ناحیه مقعد شود و نقش مهمی در ابتلا به شقاق یا فیشر ایفا کند. رژیم غذایی مفید برای شقاق حاوی فیبر بالا، آب و مایعات کافی و همچنین مواد معدنی مؤثر در جلوگیری از یبوست است. با داشتن یک رژیم مناسب افراد میتوانند در کنار سایر روشهای درمانی به بهبود شقاق خود کمک کنند. رژیم غذایی درمان شقاق نیست؛ اما نقش مهمی در بهبود این بیماری دارد.
منابع :