بیماری بواسیر یا هموروئید یکی از عارضههای به شمار میرود که شاید 50 درصد افراد در طول زندگی خود به آن دچار شوند. بر اثر بیماری بواسیر رگهای ناحیه مقعد و انتهای راستروده دچار التهاب و کشیدگی میشوند و این مسئله درد و خونریزی در هنگام اجابت مزاج را در پی دارد. جهت درمان بواسیر روشهای مختلفی وجود دارد و در این میان برخی از افراد به سراغ روش درمان بواسیر با سیر میروند. اینکه آیا سیر میتواند به درمان بیماری بواسیر کمک کند را در ادامه به شکل کامل بررسی خواهیم کرد.
خواص سیر چیست؟
بهتر است پیش از پرداختن به اینکه تأثیر سیر بر درمان هموروئید چیست؟ کمی در رابطه با خواص سیر صحبت کنیم. سیر یک گیاه پرخاصیت است که مزایای زیادی برای سلامت و بدن دارد. از جمله خواص سیر که باعث خاص شدن این گیاه میشوند نقش آن در تقویت سیستم ایمنی بدن و خواص آنتیبیوتیک قوی آن است. از دیگر خواص سیر میتوان به نقش این گیاه در کاهش فشار و کلسترول اشاره کرد. این ماده همچنین میتواند در جلوگیری از بیماریهای پوستی و قارچی نیز بسیار مؤثر باشد.
به دلیل اینکه سیر خواص دارویی بسیاری دارد افراد زیادی جهت درمان بیماری بواسیر خود به سراغ این ماده غذایی میروند، غافل از اینکه با وجود مزایای بسیار سیر، این گیاه به هیچ عنوان مناسب درمان بواسیر نیست.
آیا سیر به درمان بواسیر کمک میکند؟
در این قسمت مقاله سیر و درمان بواسیر به سراغ جواب این سؤال میرویم که آیا این ماده میتواند به درمان بواسیر کمک کند یا خیر؟ بسیاری از افراد جهت درمان بیماری هموروئید خود از سیر به دو شکل زیر استفاده میکنند:
- عدهای از بیماران سیر را حبه میکنند و داخل کانال مقعد خود قرار میدهند. این کار از نظر پزشکی بسیار اشتباه است؛ زیرا هیچ شواهد بالینی نشان نمیدهند که سیر بتواند به این شکل به درمان بواسیر کمک کند.
- برخی دیگر آب سیر را میگیرند و آن را به گاز استریل آغشته کرده و داخل زخم مقعد قرار میدهند که این کار نیز بسیار اشتباه است؛ زیرا سیر به دلیل تندی بیش از حد میتواند باعث درد غیر قابل تحملی در این ناحیه شود.
موارد گفته شده نشان میدهند که از سیر به شکل موضعی به هیچ عنوان جهت درمان بواسیر نباید استفاده شود.
سیر میتواند در تغذیه افراد استفاده شود؛ زیرا دارای اثرات آنتیبیوتیک قوی، خواص ضدقارچ و ضدباکتریایی، و تقویتکننده سیستم ایمنی بدن است و از طرفی باعث کاهش التهاب در ناحیه گوارش و کاهش چربی خون و رقیق شدن آن میشود. این مزایا میتوانند در روند درمان بواسیر به بهبود این بیماری کمک کند؛ اما سیر نمیتواند به شکل موضعی باعث درمان بیماری هموروئید شود.
عوارض سیر برای بیماریهای نشیمنگاهی
همانطور که گفته شد از سیر نباید برای درمان بیماریهای نشیمنگاهی استفاده کرد؛ زیرا هیچ مطالعه علمی به مؤثر بودن این ماده غذایی در درمان هموروئید و سایر بیماریهای نشیمنگاهی اشاره نکرده و از طرفی مصرف سیر میتواند عوارض بسیاری را برای فرد مبتلا به بواسیر به وجود آورد.
از جمله عوارض سیر برای بیماریهای نشیمنگاهی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- سیر به دلیل تندی خود میتواند باعث سوزش و درد بسیاری در ناحیه بواسیر یا بخشهای دیگر درگیر با بیماریهای نشیمنگاهی شود و این مسئله میتواند بیمار را به شدت آزار دهد.
- سیر به دلیل تند بودن و سوزاندن ناحیه آسیبدیده میتواند باعث آسیب به توده بواسیر، شکاف شقاق و سایر بخشهای آسیبدیده ناحیه مقعد بر اثر آبسه و فیستول مقعدی شود و این مسئله به تشدید بیماری میانجامد.
- استفاده از سیر در درمان بواسیر و سایر بیماریهای نشیمنگاهی باعث میشود که بیمار روند درمان قطعی بیماری خود را به تعویق بیندازد و بیماری تشدید شود. همین مسئله باعث شود که درمان بیماری هموروئید و دیگر بیماریهای نشیمنگاهی با چالشهای بیشتری مواجه شود و یک درمان ساده نتواند این بیماری را به شکل قطعی درمان کند.
انواع روشهای درمان بواسیر
در این قسمت روشهای مختلف درمان بواسیر را میخوانید:
درمان خانگی بواسیر
درمانهای خانگی بواسیر شامل تغییراتی در سبک زندگی، رژیم غذایی پر فیبر، تحرک کافی، انجام ورزشهایی مانند ورزش کگل و حتی مصرف دارو است. درمان دارویی هم با استفاده از داروهایی نظیر آنتی هموروئید صورت میگیرد.
جراحی بواسیر
در صورتی که بیماری هموروئید فرد با این روشها بهبود پیدا نکند پزشک فوقتخصص با استفاده از روش جراحی یا لیزردرمانی به مداوای این بیماری میپردازد.
جراحی بواسیر یک روش نسبتاً قدیمیتر و تهاجمی است که به دلیل داشتن دوران نقاهت امروزه کمتر از طرف بیماران و پزشکان انتخاب میشود.
لیزر درمانی
لیزر درمانی بواسیر یک روش کم تهاجمی به شمار میرود که بیماری بواسیر را در زمانی کمتر از ۳۰ دقیقه، بدون نیاز به بیهوشی و بستری شبانه درمان میکند. این روش بدون درد و خونریزی است و به همین دلیل دوران نقاهت خاصی ندارد و بیماران میتوانند پس از مداوا با لیزر امور روزمره خود را به راحتی از سر گیرند. از طرفی درمان بیماری هموروئید با روش لیزردرمانی، احتمال بازگشت بواسیر بعد از عمل را به کمترین میزان میرساند و همین مسئله باعث میشود که روشی محبوب برای درمان بواسیر باشد.
چه زمانی برای درمان بواسیر باید به پزشک مراجعه کرد؟
بسیار مهم است بیماران با مشاهده علائم زیر برای تشخیص مشکل خود حتماً به پزشک مراجعه کنند:
- خارش یا سوزش مقعد
- خونریزی بدون درد در هنگام اجابت مزاج
- احساس یک توده یا تورم در ناحیه مقعد
زمانی که بیمار با این علائم به پزشک مراجعه میکند در قدم اول فوقتخصص کولورکتال به معاینه فیزیکی ناحیه مقعد میپردازد و پس از تشخیص بیماری براسیر اقدامات لازم انجام میگیرد.
کلام پایانی
بیماری بواسیر یا هموروئید یکی از بیماریهای بسیار شایع ناحیه نشیمنگاهی به شمار میرود. بسیاری از افراد برای درمان این بیماری از روشهای درمان خانگی همچون استفاده از سیر جهت درمان بواسیر استفاده میکنند. استفاده از سیر در درمان بواسیر به هیچ عنوان توصیه نمیشود زیرا هیچ مطالعه علمی ثابت نکرده که درمان موضعی با سیر میتواند باعث بهبود بواسیر شود. از طرفی سیر به دلیل ترکیباتش میتواند باعث سوزش و آسیب دیدن بیش از حد ناحیه بواسیر شود و مشکلات بسیاری را برای درمان قطعی بیماری بواسیر به وجود آورد.
منابع: