یکی از مشکلاتی که ممکن است بسیاری از افراد مبتلا به بواسیر با آن در سفر خود دچار چالش باشند جلوگیری از تشدید بواسیر در هنگام سفر است. در هنگام سفر در بسیاری از افراد اجابت مزاج به شکل درستی انجام نمیشود و یا ساعتهای طولانی در حال نشستن و عدم تغذیه مناسب میتواند باعث تشدید بواسیر شود. در این مقاله به نکات مراقبتی برای جلوگیری از تشدید بواسیر در مسافرتها خواهیم پرداخت تا افراد بتوانند به بهترین شکل ممکن از تشدید بواسیر در سفر جلوگیری کنند.
آیا احتمال تشدید بواسیر در سفر وجود دارد؟
در هنگام سفر احتمال تشدید بواسیر وجود دارد و این مسئله به دلایل مختلفی رخ میدهد. از جمله دلایلی که باعث میشوند در طول سفر احتمال تشدید بواسیر وجود داشته باشد موارد زیر هستند:
نشستن طولانیمدت
در طول سفر با توجه به وسیله نقلیه افراد ناچار هستند به شکل طولانی مدت بنشینند. نشستنهای طولانی مدت در خودرو، قطار یا هواپیما میتواند فشار زیادی به رگهای ناحیه مقعد وارد کند و باعث تحریک و تورم بیشتر بواسیر شود.
تغییرات در رژیم غذایی
بسیاری از افراد در طول سفر خود از غذاهای آماده، چرب یا کم فیبر استفاده میکنند. تغییرات در رژیم غذایی میتواند باعث ایجاد یبوست شود که خود عاملی برای فشار به ناحیه مقعد و تشدید هموروئید است.
کاهش مصرف آب
به دلیل عدم دسترسی به آب یا نگرانی در استفاده مکرر از سرویس بهداشتی، ممکن است افراد در طول سفر مصرف مایعات را کاهش دهند. کمآبی بدن میتواند مدفوع را سفتتر کند و باعث یبوست شود.
فشار هنگام دفع
عدم دسترسی به سرویس بهداشتی مناسب ممکن است باعث تأخیر در دفع مدفوع یا فشار آوردن بیش از حد در هنگام اجابت مزاج شود.
فعالیت بدنی کمتر
معمولاً در سفر فعالیت بدنی کاهش مییابد که میتواند به یبوست و تشدید علائم بواسیر منجر شود.
موارد نام برده از جمله دلایلی هستند که باعث میشوند در طول سفر احتمال تشدید یبوست وجود داشته باشد.
نکات بهداشتی برای جلوگیری از تشدید بواسیر در سفر
برای اینکه افراد بتوانند یک سفر بدون نگرانی را تجربه کنند و از تشدید یبوست در سفر جلوگیری نمایند بهتر است موارد زیر را حتماً در نظر داشته باشند:
داشتن تحرک و تغییر دادن وضعیت خود
بسیار مهم است افراد در صورت استفاده از وسایل حمل و نقلی چون قطار یا هواپیما هر یک یا دو ساعت یک بار از جای خود بلند شوند و کمی راه بروند تا جریان خون در بدن بهبود یابد. اگر با خودرو شخصی به سفر میروید در طول مسیر توقفهای کوتاه داشته باشید و چند دقیقه حرکت کنید.
مصرف کافی فیبر
بسیار مهم است در طول سفر میوهها، سبزیجات و غذاهای پر فیبر مانند نان سبوسدار یا مغزها را در وعدههای غذایی خود بگنجانید و در صورت نیاز از مکملهای فیبر استفاده کنید.
نوشیدن آب کافی
همیشه یک بطری آب همراه خود داشته باشید و در طول روز آب کافی بنوشید (حداقل ۸ لیوان در روز).
اجتناب از فشار آوردن هنگام دفع
به محض احساس نیاز به دفع، با یافتن سرویس بهداشتی از تأخیر در دفع خودداری کنید.
استفاده از بالشت طبی برای نشستن
در هنگام نشستن طولانیمدت، استفاده از یک بالشت طبی مخصوص برای کاهش فشار بر ناحیه مقعد میتواند مفید باشد.
مصرف داروها یا پمادهای موضعی
در صورت داشتن سابقه بواسیر، پمادهای مخصوص یا شیافهای تسکیندهنده را همراه داشته باشید. استفاده از این محصولات میتواند به کاهش علائم کمک کند.
با رعایت نکات گفته شده میتوانید تشدید علائم بواسیر را بسیار کاهش دهید و سفر لذت بخشی را تجربه کنید.
نکات تغذیهای برای جلوگیری از تشدید هموروئید در سفر
ازآنجاکه تغذیه نقش مهمی در جلوگیری از یبوست و کاهش فشار به ناحیه مقعد و بواسیر دارد داشتن یک تغذیه مناسب در سفر بسیار اهمیت دارد. برای داشتن یک تغذیه مناسب در طول سفر باید به موارد زیر توجه کرد:
مصرف کافی فیبر
فیبر باعث نرم شدن مدفوع و تسهیل حرکات روده میشود و به همین دلیل مصرف آن در طی سفر بسیار اهمیت دارد. از جمله مواد غذایی حاوی فیبر موارد زیر هستند که باید در طی سفر مصرف شوند:
- میوهها: سیب، گلابی، پرتقال، کیوی، آلو خشک.
- سبزیجات: کلم بروکلی، هویج، خیار، اسفناج.
- غلات کامل: نان سبوسدار، جو دوسر، برنج قهوهای.
- حبوبات: عدس، نخود، لوبیا.
نوشیدن آب کافی
کم آبی بدن میتواند باعث خشک شدن مدفوع و دفع دشوار شود و به ناحیه دچار بواسیر فشار بیشتری وارد کند. در طول سفر و به خصوص در هوای گرم باید مصرف آب افزایش یابد. اگر فیبر مصرف میکنید، نوشیدن آب کافی ضروری است تا فیبر اثر معکوس نداشته باشد.
پرهیز از غذاهای یبوستزا
برخی غذاها ممکن است یبوست را تشدید کرده و به هموروئید فشار وارد کنند. باید در طول سفر از مصرف این غذاها خودداری کرد. از جمله این غذاها موارد زیر هستند:
- غذاهای سرخشده و چرب
- فستفود و غذاهای فراوریشده (مانند چیپس و کالباس)
- نان سفید و محصولات آرد تصفیهشده
- شکلات و شیرینیها
- لبنیات پرچرب (در برخی افراد)
مصرف مواد غذایی ملین طبیعی
برخی از مواد غذایی حرکات روده را تحریک میکنند و میتوان در طول سفر آنها را در برنامه غذایی قرار داد. از جمله این مواد غذایی موارد زیر هستند:
- آلو خشک و آب آلو
- انجیر تازه یا خشک
- روغن زیتون
اجتناب از کافئین و نوشیدنیهای الکلی
کافئین (مانند قهوه، چای سیاه، نوشابههای گازدار) و الکل ممکن است باعث کمآبی بدن و یبوست شوند. در صورت استفاده از مواد کافئیندار باید مصرف آب را افزایش داد تا یبوست رخ ندهد.
مصرف وعدههای غذایی کوچک و مکرر
بهتر است در طول سفر وعدههای غذایی کوچک در طول روز جایگزین وعدههای غذایی سنگین و کم شوند تا دستگاه گوارش بهتر فعالیت کند.
پرهیز از غذاهای نفاخ
غذاهای نفاخ میتوانند باعث فشار به ناحیه مقعد و تشدید علائم هموروئید شوند. به همین دلیل بهتر است از مواد غذایی نفاخ همچون حبوبات خیس نشده، کلم، گلکلم، بروکلی و نوشیدنیهای گازدار استفاده نکرد.
با داشتن یک رژیم غذایی سالم احتمال تشدید علائم یبوست در سفر بسیار کاهش مییابد و افراد دیگر لازم نیست نگران مشکل یبوست خود باشند.
بهترین روش درمان بواسیر
هموروئید یا بواسیر، بیماری شایعی است که روشهای درمانی متنوعی برای آن ارائه شده است. انتخاب مناسبترین روش درمانی، مستلزم تشخیص دقیق نوع بواسیر است. روشهای درمانی هموروئید شامل درمانهای دارویی (مانند استفاده از قرصها)، جراحی و روشهای نوین لیزری میشود. از میان این روشها، لیزر درمانی به دلیل مزایای متعدد، به عنوان یکی از محبوبترین و جدیدترین روشهای درمان هموروئید شناخته میشود.
کلام پایانی
بسیاری از افراد مبتلا به بواسیر در طول سفر خود با تشدید علائم این بیماری مواجه میشوند. احتمال تشدید علائم هموروئید در طول سفر وجود دارد؛ زیرا با تغییر تغذیه و کاهش تحرک احتمال یبوست افزایش مییابد. یبوست میتواند با ایجاد فشار به ناحیه مقعد به تشدید علائم هموروئید بینجامد و مشکلات بسیاری را ایجاد کند. بسیار مهم است افراد در طول سفر خود با رعایت نکاتی که ذکر شد احتمال ابتلا به یبوست را کاهش دهند تا به این ترتیب از تشدید علائم بواسیر جلوگیری شود.
منابع: