بیماری بواسیر یکی از بیماریهای شایع نشیمنگاهی به شمار میرود. یکی از روشهای درمان این بیماری جراحی بواسیر است که میتواند نقش مهمی در درمان این بیماری داشته باشد. جراحی بواسیر گاهی با عوارض و خطراتی همراه است که بیمار باید از آنها اطلاع داشته باشد. از جمله عوارض جراحی بواسیر میتوان به خونریزی، درد و یا سختی در ادرار کردن اشاره کرد. بسیار مهم است که بیماران پیش از انجام جراحی هموروئید با این عوارض آشنا باشند تا بتوانند برای درمان بهترین تصمیم را بگیرند. در ادامه این مقاله با عوارض جراحی بواسیر به شکل کامل آشنا میشوید.
عمل جراحی بواسیر چیست؟
عمل جراحی بواسیر را «هموروئیدکتومی» مینامند. این روش درمانی یک روش مؤثر برای مداوای بواسیر داخلی و خارجی از نوع شدید است. عمل جراحی بواسیر را میتوان یک درمان قطعی و دائمی برای هموروئید دانست که برای درمان هموروئید درجه ۳ و ۴ یا هموروئید پرولاپس از آن استفاده میکنند. عمل جراحی بواسیر اگرچه یک روش مؤثر برای درمان این بیماری است؛ اما دارای عوارضی است که باید بیماران آن را در نظر بگیرند.
روشهای جراحی بواسیر و عوارض آنها
بسیار مهم است بیماران برای آشنایی با عوارض جراحی بواسیر حتماً با انواع این روشها آشنا باشند. جراحی بواسیر به شکلهای زیر انجام میشود:
هموروئیدکتومی (Hemorrhoidectomy)
هموروئیدکتومی یکی از رایجترین روشهای درمان بواسیر است که از آن برای درمان بواسیر داخلی استفاده میشود. هموروئیدکتومی به دو روش بسته و باز صورت میگیرد. در روش بسته با استفاده از وسیلههایی همچون تیغ جراحی، قیچی و یا لیزر، عروق دچار التهاب و تورم برداشته میشوند و سپس جراح محل را به شکل کامل با بخیه قابل جذب میبندد. در روش هموروئیدکتومی باز پس از برداشتن توده بواسیر همانند روش قبل، جراح برای بخیه زدن و بستن محل برش روش متفاوتی را پیش میگیرد. گاهی جراحان از هر دو روش برای درمان بواسیر استفاده میکنند.
عوارض روش هموروئیدکتومی
بیمارانی که با روش هموروئیدکتمی درمان میشوند ممکن است عوارضی همچون موارد زیر را در حالت خفیف و شدید تجربه کنند:
عوارض خفیف
از جمله عوارض خفیف روش هموروئیدکتومی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- عفونت ناحیه جراحی شده
- درد
- خونریزی
- تجمع خون در ناحیه جراحی (هماتوم)
- احتباس ادرار یا ناتوانی در ادرار کردن
عوارض شدید
- باریک شدن یا تنگی کانال مخرج
- عود مجدد هموروئید
- فیستول
- پرولاپس رکتال (خارج شدن پوشش داخلی رکتوم از مخرج)
جراحی بواسیر با رابربند
یکی از روشهای عمل جراحی بواسیر استفاده از رابربند برای درمان بواسیر است. در این جراحی از نوعی کش لاستیکی به نام رابربند استفاده میشود. این کش را به دور پایه یا بیس هموروئید در رکتوم قرار میدهند تا به این وسیله خونرسانی به عروق ناحیه آسیبدیده قطع شود و به این ترتیب پس از چند روز هموروئید از بین برود.
عوارض جراحی بواسیر با رابربند
از جمله شایعترین عوارض این روش میتوان به موارد زیر اشاره نمود:
عوارض خفیف
- خونریزی خفیف
- درد خفیف
- لغزش باند
- سختی در ادرار کردن
- پریاپیسم (نعوظ طولانی مدت)
- علائم وازوواگال (ضعف ناشی از تحریک عصب واگ)
عوارض شدید نادر
- خونریزی بیش از حد
- درد شدید
- عفونت لگن
- هموروئید ترومبوزه
- احتباس ادرار نیازمند به استفاده از سوند
عمل بواسیر با استاپلر یا هموروئیدوپکسی (Hemorrhoidopexy یا stapling)
روش استاپلر برای درمان بواسیر مناسب افرادی است که مبتلا به هموروئید داخلی درجه ۳ و ۴ هستند و روشهای درمانی دیگر نتوانسته به آنها جواب دهد. به این روش «هموروئیدکتومی منگنهای» نیز میگویند. در این روش جراح از یک دستگاه منگنه برای برداشتن هموروئید و قطع جریان خون به توده بواسیری استفاده میکند. وقتی جریان خون به ناحیه بواسیر قطع شود، توده به مرور خشک شده و از بین میرود.
عوارض جراحی بواسیر با استاپلر
از جمله عوارض این روش موارد زیر هستند:
عوارض خفیف
- درد شدید
- خونریزی
- احتباس ادرار
- ترومبوز
- هماتوم
- شقاق
- آبسه مقعدی
عوارض طولانی مدت
- درد شدید
- خونریزی
- تنگی مقعد
- تگ پوستی
- بزرگ شدن مویرگها
به نقل از سایت ncbi.nlm.nih.gov:
complications include anal stenosis, recurrent hemorrhoids, hemorrhage, and fecal incontinence. Complications following surgical hemorrhoidectomy are uncommon, but post-procedure hemorrhage is the most frequently reported complication
عوارض عمل جراحی بواسیر ممکن است شامل موارد زیر باشد:
تنگی مقعد، عود هموروئید، بیاختیاری مدفوع، اگرچه عوارض پس از جراحی هموروئید نادر هستند، اما شایعترین عارضه گزارش شده، خونریزی پس از عمل است.
چگونه میتوان به کاهش عوارض جراحی بواسیر کمک کرد؟
هر نوع جراحی میتواند با عوارض خاصی همراه باشد که با توجه به تخصص و تبحر پزشک در هنگام جراحی این عوارض میتوانند بسیار کم و یا بسیار زیاد باشند. ایجاد این عوارض به نحوه مراقبتهای پس از جراحی نیز بستگی دارد و با مراقبت درست این عوارض میتواند تا حد قابل توجهی کاهش یابد. از جمله روشهایی که با استفاده از آنها میتوان تا حد بسیار زیادی به کاهش عوارض جراحی بواسیر کمک کرد موارد زیر هستند:
اصلاح رژیم غذایی
رژیم غذایی نقش مهمی در مراقبتهای پس از جراحی بواسیر دارد. بسیار مهم است افراد پس از جراحی بواسیر از یک رژیم غذایی پر فیبر حاوی میوهها و سبزیها استفاده کنند تا دچار مشکلاتی مانند یبوست که میتواند به ناحیه مقعد فشار وارد کند، نشوند.
مصرف آب بیشتر
مصرف آب بیشتر نقش مهمی در کاهش عوارض جراحی بواسیر دارد. با خوردن آب بیشتر افراد کمتر در معرض ابتلا به یبوست هستند و به این ترتیب فشاری به ناحیه جراحی شده وارد نمیشود و روند بهبودی شکل بهتری را دنبال میکند.
داشتن تحرک روزانه
فعالیت و ورزش کردن نقش مهمی در بهبود بواسیر پس از جراحی دارد. تحرک به افزایش گردش خون در ناحیه جراحی شده کمک میکند و باعث میشود زخم ناشی از جراحی سریعتر بهبود یابد. تحرک همچنین باعث حرکات بهتر روده و جلوگیری از یبوست میشود.
اصلاح رفتارهای غلط در هنگام اجابت مزاج
بسیار مهم است که بیماران پس از جراحی زمانی که احساس اجابت مزاج دارند حتماً جهت تخلیه روده خود اقدام کنند و این کار را به تعویق نیندازند. از طرفی باید در هنگام اجابت مزاج از زور زدن خودداری کرد تا آسیبی به ناحیه جراحی شده وارد نشود.
کاهش وزن و پرهیز از چاقی
از آنجایی که افزایش وزن و چاقی باعث کاهش تحرک افراد میشود و از طرفی فشار به ناحیه مقعد را افزایش میدهد باید افراد سعی کنند تا وزن خود را در محدوده مناسب نگه دارند.
کلام پایانی
بسیار مهم است که افراد مبتلا به هموروئید پیش از درمان بیماری خود با جراحی، حتماً با عوارض جراحی بواسیر آشنا باشند. روشهای جراحی بواسیر به شکلهای مختلفی انجام میگیرد که هر کدام عوارض مختلفی دارند. بیماران باید با عوارض این روشها پیش از اقدام به درمان آشنا باشند تا بتوانند با راهنمایی جراح کم عارضهترین روش درمانی را جهت مداوای هموروئید انتخاب کنند. اینکه کدام روش درمانی مناسب شرایط بیمار است و با توجه به وضعیت فرد چه عوارضی را میتواند ایجاد کند همگی پس از معاینه بیمار و بررسی وضعیت هموروئید قابل تشخیص هستند.
منابع: