درمان بواسیر با سرکه یکی از روشهای درمان خانگی بیماری بواسیر به شمار میرود. این روش را اگرچه به عنوان یکی از مؤثرترین روشها برای درمان بواسیر در خانه میشناسند؛ اما مؤثر بودن آن از لحاظ علمی به اثبات نرسیده است. تجربه برخی از افراد نشان از این داده که این روش توانسته برای برخی از انواع بواسیر مؤثر باشد و به همین دلیل بسیاری از افراد به دنبال آشنایی با این روش هستند. در این مقاله به درمان بواسیر با سرکه میپردازیم.
درمان بواسیر با سرکه چگونه است؟
سرکه سیب یکی از انواع سرکه است که ممکن است بتواند در کاهش علائم بواسیر و درمان این بیماری مفید باشد. سرکه سیب به دو شکل مختلف میتواند در درمان بواسیر در خانه استفاده شود:
مصرف سرکه سیب به شکل نوشیدنی
بسیاری از علمای طب سنتی معتقدند که عامل ایجاد بواسیر خون غلیظ سودایی است که مصرف غذاهای دارای طبع سرد و استفاده زیاد از غذاهای پرچرب باعث آن میشود. طب سنتی اعتقاد دارد که پاکسازی خون و رقیق کردن آن میتواند به رفع علائم درد و سوزش بواسیر کمک کند. به همین دلیل در طب سنتی توصیه میشود پس از هر وعده غذایی یک فنجان سرکه سیب نوشیده شود تا به این ترتیب خون غلیظ سودایی از بدن خارج شود. برای نوشیدن سرکه سیب میتوان آن را با عرق نعنا و عسل ترکیب کرد و جوشاند و پس از وعده غذایی یا قبل از آن به مدت ۴۰ روز مصرف کرد.
درمان بواسیر با سرکه سیب به شکل موضعی
برای اینکه بتوان از خواص سرکه سیب به شکل موضعی استفاده کرد کافی است پنبهای را با کمی سرکه سیب به خوبی آغشته کرد و بر روی ناحیه مقعد به آرامی مالش داد. این کار باید چند بار در روز انجام شود و هر بار پس از ۲۰ دقیقه مقعد را با آب ولرم شست و خشک کرد.
آیا درمان بواسیر با سرکه توسط پزشکان تأیید شده است؟
با اینکه درمان بواسیر با سرکه سیب به عنوان یکی از روشهای خانگی درمان هموروئید شناخته میشود اما درمان بواسیر با سرکه سیب توسط پزشکان تأیید نشده و حتی بسیاری از متخصصان عقیده دارند که ممکن است این کار باعث ایجاد تحریک و سوزش و یا عفونت در ناحیه مقعد شود و این کار را توصیه نمیکنند.
عوارض درمان بواسیر با سرکه
بسیار مهم است بیماران پیش از استفاده از روشهای خانگی درمان هموروئید همچون استفاده از سرکه برای بهبود بواسیر نسبت به عوارض این روشها آگاهی کامل داشته باشند. از جمله عوارض درمان بواسیر با سرکه سیب میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
تحریک و سوزش شدید
سرکه سیب به دلیل خاصیت اسیدی خود ممکن است باعث سوزش و تحریک شدید در ناحیه حساس مقعد شود. این مسئله میتواند باعث تشدید علائم بواسیر مانند درد و خارش شود و شرایط بیمار را بدتر کند.
خشکی و ترک پوست
سرکه ممکن است باعث خشکی پوست شود. با استفاده مداوم از سرکه سیب، پوست ناحیه مقعد ممکن است خشک و ترکخورده شود و این مسئله درد بیشتر و افزایش خطر عفونت را به همراه داشته باشد.
احتمال عفونت
بر اثر هموروئید پوست ناحیه مقعد تحریک شده و به راحتی میتواند در معرض باکتریها و عفونتها قرار گیرد. استفاده از سرکه به خصوص در صورت آسیبدیدگی پوست، ممکن است شرایط مناسبی برای رشد باکتریها و عفونت فراهم کند.
حساسیت و واکنشهای آلرژیک
برخی افراد ممکن است به سرکه حساسیت داشته باشند و استفاده از آن باعث بروز واکنشهای آلرژیک نظیر خارش، قرمزی و تورم در ناحیه بواسیر شود.
کاهش رطوبت طبیعی پوست
استفاده از سرکه ممکن است رطوبت طبیعی پوست را کاهش دهد و باعث شکنندگی بیشتر پوست ناحیه مقعد شود. این موضوع میتواند باعث آسیب بیشتر و افزایش درد در هنگام دفع مدفوع شود.
نتیجهبخش نبودن
سرکه سیب ممکن است تأثیرات موقتی در کاهش خارش یا سوزش داشته باشد؛ اما به عنوان یک درمان مؤثر برای بواسیر شناخته نمیشود. استفاده مداوم از این روش بدون نتیجه مناسب میتواند فرد را از درمانهای مؤثرتر باز دارد و شرایط بواسیر را بهمرورزمان بدتر کند.
روشهای دیگر درمان خانگی بواسیر
جدای از روش درمان بواسیر با سرکه روشهای دیگری نیز به عنوان درمان خانگی بواسیر معرفی میشوند که از آن جمله میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- درمان بواسیر با روغن زیتون: روغن زیتون برای درمان بواسیر هم به شکل موضعی و هم به شکل خوراکی میتواند برای درمان خانگی بواسیر مصرف شود.
- درمان بواسیر با عسل: میتوان از خواص ضدعفونیکننده و ضدالتهاب عسل برای درمان بواسیر استفاده کرد. برای این کار میتوان عسل را بر روی ناحیه موردنظر مالش داد.
- درمان بواسیر با آلوئهورا: آلوئهورا نقش مهمی در بهبود زخم و کاهش عفونت دارد و میتوان آن را به شکل مستقیم بر روی ناحیه بواسیر استفاده کرد.
- درمان بواسیر با سیر: سیر برای درمان بواسیر خواص ضدعفونیکننده دارد و میتوان سیر له کرده را بر روی ناحیه بواسیر ماساژ داد.
- درمان بواسیر با زردچوبه: زردچوبه خواص ضدالتهابی قوی دارد و میتواند در ترکیب با آب یا ژل آلوئهورا به شکل موضعی استفاده شود.
- درمان بواسیر با چای سیاه: چای سیاه به دلیل داشتن اسید تانن میتواند در کاهش تورم و درد مؤثر باشد. برای استفاده از این چای باید چای کیسهای را در آب داغ گذاشت و پس از سرد شدن بر روی ناحیه بواسیر قرار داد.
باید در نظر داشت روشهایی که از آنها نام برده شد باید حتماً زیر نظر پزشک استفاده شوند زیرا برخی از گیاهان نامبرده ممکن است اثرگذاری خاصی بر روی بواسیر نداشته باشند و نه تنها به تسکین علائم کمک نکنند؛ بلکه اثراتی عکس به وجود آورند.
بهترین روش درمان بواسیر چیست؟
شاید برای بسیاری از بیماران مبتلا به بواسیر سؤال باشد که بهترین روش درمان بواسیر چیست؟ بهترین روش درمان بواسیر با توجه به وضعیت بواسیر فرد مشخص میشود؛ با این وجود اگر فردی نیاز به روشهای جدیتر برای درمان داشته باشد بهترین روش درمان بواسیر لیزردرمانی نام دارد.
درمان بواسیر با لیزر از محبوبیت بالایی برخوردار است؛ زیرا مزایای بسیاری دارد. در روش لیزردرمانی هموروئید بیمار نیازی به بیهوشی و بستری شبانه ندارد و این عمل به شکل سرپایی انجام میشود و بیمار میتواند به سرعت مرخص گردد. در این روش که با دستگاههای لیزر co2 انجام میشود پس از برداشتن توده بواسیر رگهای ناحیه مسدود میشوند و به این ترتیب این روش هیچگونه خونریزی به همراه نخواهد داشت. روش لیزردرمانی بواسیر در مدت زمانی بسیار کوتاه در زمانی در حدود ۲۰ تا ۳۰ دقیقه انجام میشود و وقت چندانی را از بیمار نخواهد گرفت. تمام مزایای گفته شده باعث میشوند لیزردرمانی بواسیر به عنوان بهترین روش درمان بواسیر شناخته شود.
کلام پایانی
بسیاری از افراد مبتلا به هموروئید برای درمان بیماری خود به سراغ روشهای خانگی همچون درمان بواسیر با سرکه میروند. درمان خانگی بواسیر با سرکه روش تأیید شدهای نیست و با اینکه بسیاری از افراد به شکل تجربی ادعا میکنند این روش توانسته به کاهش علائمی همچون درد و خارش کمک کند؛ اما از سمت پزشکان چندان توصیه نمیشود. بسیار مهم است افراد پیش از استفاده از این روش به پزشک متخصص مراجعه کنند تا با توجه به وضعیت بواسیر فرد درمان مناسب را پیشنهاد دهد. درمانهایی همچون استفاده از سرکه برای درمان بواسیر ممکن است باعث تحریک ناحیه و تشدید بیماری شوند و به همین دلیل چندان توصیه نمیشوند.