درمان کیست مویی از طریق چندین روش امکان پذیر است که باتوجه به نوع کیست مویی، مکان رشد آن و شدت بیماری توسط پزشک متخصص تجویز میشود. البته برای درمان سریع کیست مویی معمولاً پزشکان روش لیزر درمانی را توصیه میکنند.
سینوس پیلونیدال، کیست مویی یا کیست مویی دنبالچه سوراخ کوچکی است که به یک تونل یا لوله (سینوس) زیر پوست منتهی میشود. معمولاً موهای گیره کرده در زیر پوست در شکاف بین باسن ایجاد میشوند. این عارضه اغلب با نام «بیماری پیلونیدال» شناخته میشود. اغلب، چندین سوراخ به هم پیوسته در بالای شکاف باسن ایجاد میشود که همگی به یک سینوس متصل میشوند.
کیست مویی دنبالچه معمولاً علائم قابل توجهی ایجاد نمیکند مگر اینکه عفونی شود. این عارضه میتواند باعث ایجاد آبسه پر از چرک شود. علائم اصلی این بیماری شامل: درد، قرمزی و تورم در ناحیه آسیب دیده است. درمان کیست مویی بسته به شدت التهاب و مکان آن متفاوت خواهد بود. کیست مویی ممکن است در سر یا ناف نیز ایجاد شود.
این بیماری در بیشتر موارد نیاز به درمان با لیزر یا جراحی دارد و درمانهای خانگی تنها به تسکین علائم آن کمک میکنند. در ادامه به انواع روشهای درمان خانگی کیست مویی خواهیم پرداخت تا در مورد آنها و اثربخشیشان بیشتر بدانید.
فهرست مطالب:
- کیست مویی چیست و چرا به درمان نیاز دارد؟
- بهترین روشهای درمانی برای کیست مویی که باید بشناسید!
- درمان خانگی کیست مویی: روشهای ساده و در دسترس
- اصلاح تغذیه برای بهبود کیست مویی
- جوش شیرین؛ درمانی طبیعی برای کیست مویی
- حمام سیتز: راهی سریع برای کاهش التهاب کیست مویی
- ویتامین C و تاثیر آن در روند بهبود کیست مویی
- بالش دنبالچه؛ ابزاری برای راحتی بیشتر
- آیا ورزش میتواند به درمان کیست مویی کمک کند؟
- ویتامین A؛ راهی ساده برای تسریع بهبودی
- گیاه ریشه خون: دارویی طبیعی برای کیست مویی
- موم زنبور عسل؛ فواید آن در کاهش التهاب کیست مویی
- کمپرس آب گرم؛ تسکیندهنده فوری درد کیست مویی
- نمک اپسوم؛ درمانی آسان و موثر
- پیاز؛ روشی سنتی برای از بین بردن کیست مویی
- سیر؛ خواص بینظیر برای درمان طبیعی کیست مویی
- گیاهان دارویی و طب سنتی برای درمان کیست مویی
- معایب درمان خانگی و گیاهی کیست مویی که باید بدانید
- درمان کیست مویی با دارو؛ راههای موثر پزشکی
- جراحی کیست مویی؛ روشهای قطعی برای رفع کامل عارضه
- چرا جراحی با لیزر برای کیست مویی توصیه میشود؟
- درمان قطعی کیست مویی در ناحیه دنبالچه
- رفع کیست مویی در سر؛ آیا به جراحی نیاز دارید؟
- کیست مویی در ناف: علل، درمان و روشهای پیشگیری
- نکات مهم درمان کیست مویی در دوران بارداری
- تفاوت درمان کیست مویی در مردان و زنان
- بهترین روشهای درمان کیست مویی بسته به شدت علائم
- مراقبتهای ضروری پس از عمل کیست مویی؛ هر آنچه باید بدانید!
- عوارض درمان نکردن کیست مویی
کیست مویی چیست؟
کیست مویی یا سینوس پیلونیدال کیسههای غیرطبیعی هستند که حاوی مو و سلولهای مرده پوست هستند که در داخل پوست ایجاد میشوند. کیست پیلونیدال همیشه روی یا نزدیک دنبالچه بالای شکاف باسن قرار دارد. آنچه باید بدانید این است که کیست های پیلار زمانی ایجاد می شوند که مو رشد می کند و زیر پوست، سینوس یا کیست گیر می کند. اگر کیست عفونی شود، به آبسه پیلونیدال (آبسه زیر پوست) تبدیل می شود و میتواند بسیار دردناک باشد. در این حالت برای تسکین درد می توان کیست را از طریق جراحی یا با ایجاد برش کوچکی در پوست تخلیه کرد.
سینوس پیلونیدال بیشتر در افراد بین 15 تا 40 سال دیده میشود. کیست مویی در برخی موارد هیچ علامت خاصی ندارد؛ اما ممکن است فرد در انجام کارهای روزمره خود با درد و ناراحتی شدید مواجه شود. اولین شروع سینوس پیلونیدال همزمان با زمانی است که برای اولین بار هورمونهای جنسی تولید میشوند. این نشان میدهد که تغییرات در هورمونها یکی از علل اصلی کیست مویی است. علل دیگر شامل چاقی، نشستن طولانی مدت، بارداری و سابقه خانوادگی هستند.سینوس پیلونیدال در مردان شایعتر از زنان است؛ احتمالاً به این دلیل که مردان نسبت به زنان پرموتر هستند.
انواع روشهای درمان کیست مویی
روش های درمان کیست مویی شامل روشها خانگی و سنتی تا روشهای مدرنی مانند جراحی و لیزر درمانی میباشد. روش های جراحی مختلفی مانند جراحی لیزر فولیکول مو و ... وجود دارد که روش انتخابی بستگی به نوع و شدت کیست دارد. با این حال، چندین روش مراقبت خانگی وجود دارد که می توانید برای کاهش علائم ناراحت کننده ناشی از کیست پیلوز از آنها استفاده کنید.
استفاده از تکنیک های درمان خانگی برای درمان فولیکول های مو زمانی موثر است که در مراحل اولیه بیماری هستید. اما همانطور که در بالا تاکید کردیم برای از بین بردن این بیماری باید در اسرع وقت به پزشک متخصص برای تخلیه و درمان چرک فولیکول های مو مراجعه کنید. انواع روشهای درمان کیست پیلونیدال عبارتند از:
- درمان خانگی کیست مویی
- درمان با گیاهان دارویی و طب سنتی
- دارو درمانی کیست مویی
- جراحی کیست مویی
- لیزر کیست مویی
درمان کیست مویی ممکن است با جراحی یا بدون جراحی صورت بگیرد. برای مثال اگر عفونت دارید، ممکن است داروهایی مانند آنتی بیوتیکها به شما داده شود. داروهای مسکن مانند پاراستامول یا ایبوپروفن ممکن است برای بهبود درد بسیار مفید باشند. ممکن است لازم باشد یک عمل اضطراری برای تخلیه کیست انجام دهید. این روش باعث سوراخ (برش) و تخلیه چرک با عفونت پوست اطراف (آبسه) میشود. این کار معمولا در بیمارستان انجام خواهد شد.
همچنین لیزر موهای ضخیم نیز میتواند به جلوگیری از عود کیست پیلونیدال کمک کند. در خانه نیز میتوانید برای تسکین فوری ناحیه ملتهب از کمپرس گرم استفاده کنید و از یک بالش مخصوص باسن برای تسکین درد بهره ببرید.
درمان خانگی کیست مویی
اگر به هر دلیلی تصمیم دارید تا کیست مویی خود را در خانه درمان کنید بهتر است ابتدا با پزشک متخصص مشورت نموده و سپس دست به هر فعالیتی بزنید. درمان کیست مویی در خانه به چند شکل مختلف میتواند انجام شود که در ادامه با آنها آشنا میشوید:
اصلاح تغذیه
قطعا یکی از روشهای پیشگیری از به وجود آمدن کیست مویی رعایت رژیم غذایی است. البته سینوس پیلونیدال را نمیتوان تنها با تغییر عادات غذایی برطرف کرد.
در بیشتر موارد، برای تسکین دائمی به جراحی نیاز است. با این حال، غذاهای زیر میتوانند به کاهش خطر عفونت در صورت بدتر شدن کیست مویی کمک کنند:
- غذاهای غنی از پروتئین: مواد غذایی غنی از پروتئین مانند حبوبات، نخود فرنگی، لوبیا، سویا، پنیر دلمه و آجیل برای ترمیم منظم بافت و عملکرد طبیعی بدن مورد نیاز بدن هستند.
- غذاهای پر فیبر: غذاهای غنی از فیبر مانند سبزیجات و میوهها میتوانند هضم را آسان کرده و دفع راحت را فراهم کنند.
- آجیل و دانهها: مغزها و دانههایی مانند بادام، گردو، پسته، دانه کتان، دانه متی، چیا، کدو تنبل و تخمه آفتابگردان منابع غنی از مواد معدنی، ویتامینها و فیبر و آنتی اکسیدانهایی هستند که به کاهش التهاب کمک میکنند.
برای کاهش خطر سینوس پیلونیدال، باید از برخی مواد غذایی نیز اجتناب شود.
- غذاهای سرخ شده: چربی بسیار بالایی دارند و باعث افزایش وزن کمک میشوند.
- غذاهای ناسالم: اینها غذاهای بسیار فرآوری شده هستند که فاقد مواد مغذی بوده و به مشکلات سلامتی منجر میشود.
- غذاهای تند: اینها میتوانند باعث اسهال، درد و استرس بیش از حد در بدن هنگام دفع روده شوند.
- کافئین: میتواند احتمال یبوست را افزایش دهد.
- سیگار کشیدن: میزان عفونت سینوس پیلونیدال در افراد سیگاری بیشتر است، زیرا سیگار با عفونت بیشتر و ترمیم ضعیف زخم پس از جراحی مرتبط است.
استفاده از جوش شیرین
یکی از روشهای درمان سنتی کیست مویی استفاده از جوش شیرین است. برای استفاده باید یکدوم قاشق چایخوری جوش شیرین را با سرکه سیب و سرکه سفید مخلوط کرد تا یک خمیر حاصل شود. این خمیر را باید ۱۵ تا ۲۰ دقیقه بر روی موضع قرار داد و پس از آن ناحیه را با آب گرم شست. این کار باید یک بار در روز انجام شود تا اثربخشی داشته باشد.
حمام سیتز
حمام سیتز به تسکین درد و التهاب، بهبود جریان خون و تخلیه راحتتر عفونت کمک میکند. از همین جهت یکی از روشهایی که برای کاهش درد ناشی از کیست مویی پیشنهاد میشود نشستن در وان آب گرم است. برای بهره بردن از مزایای این روش، کافیست روزانه 10 الی 20 دقیقه در آب گرم بنشینید. به یاد داشته باشید که نشستن طولانی مدت در آبگرم یا استفاده از آب داغ میتواند نتیجه عکس داشته باشد.
مصرف مکملهای ویتامین C
استفاده از مکملهای ویتامین سی باعث تقویت سیستم ایمنی و تسریع فرآیند بسته شدن زخم میشود. از همین رو استفاده از مکملهای حاوی ویتامین سی برای بعد از عمل نیز تجویز میشود. همچنین خاصیت آنتی اکسیدانی ویتامین c به کاهش التهابات ناشی از کیست مویی کمک میکند و درنهایت فردی که دچار این عارضه شده درد کمتری را تحمل خواهد کرد. توجه کنید که مصرف بیش از اندازه ویتامین سی میتواند باعث ناراحتی معده شود.
استفاده از بالش دنبالچه
بالش دنبالچه به گونهای طراحی شده است که فشار ناشی از نشستن را روی دنبالچه کاهش دهد و به کاهش التهاب ناشی از کیست مویی کمک میکند. این بالشها حلقهای شکل هستند و باید با سایز بدن فرد انتخاب شوند. این بالش به خودی خود باعث درمان کیست مویی نمیشود بلکه باعث کاهش آثار و علائم دردناک آن مانند قرمزی، تورم و درد میشود.
ورزش منظم
ورزش کردن منظم میتواند باعث بهبود سلامتی کلی بدن و تقویت سیستم ایمنی شود. اما نمیتوان گفت به طور مستقیم تاثیری روی درمان کیست مویی دارد. موردی که باید به آن توجه کنید این است که برخی از ورزشها مانند پیاده روی یا شنا میتوانند علائم ناشی از کیست مویی را کاهش دهند و اگر به کیست مویی مبتلا هستید بهتر است دوچرخه سواری، سوارکاری یا ورزشها سنگین مانند وزنه برداری را تا درمان کامل خود انجام ندهید.
مصرف ویتامین A
هرویتامینی که بر تقویت سیتم ایمنی تاثیر داشته باشد به دلیل ترمیم بافتهای آسیب دیده میتواند به کاهش علائم کیست مویی نیز کمک کند که ویتامین آ یکی از آنهاست. برای اینکه از مزایای ویتامین a بهره مند شوید میتوانید روزانه بین 0.7 تا 0.9 میلی گرم استفاده شود.
دقت کنید که مصرف بیشتر از این مقدار باید با مشورت پزشک انجام شود، زیرا مصرف بیش از حد ویتامین آ با عوارضی مانند مسمومیت همراه است.
پودر گیاه ریشه خون
این گیاه یکی از کمیابترین گیاهان دارویی در آمریکای شمالی میباشد که به همراه روغن کرچک میتواند به درمان عفونت ناشی از کیست مویی کمک کند. برای استفاده کافی است دو قاشق از پودر ریشه خونی را با مقداری روغن کرچک ترکیب کنید و با استفاده از یک باند تمیز روی محل مورد نظر قرار دهید. این ترکیب را روزانه 3 یا 4 استفاده کنید.
استفاده از موم زنبور عسل برای درمان کیست مویی
موم زنبور عسل حاوی ویتامین آ و سی است و با خواص آنتیباکتریالی و ضدعفونیکننده خود میتواند به مداوای سینوس پیلونیدال کمک کند. برای استفاده باید موم را ذوب کرد و زمانی که حالت چسبندگی یافت آن را بر روی ناحیه موردنظر قرار داد. این روش باید روزی یک بار تکرار شود.
کمپرس آب گرم
کمپرس آب گرم هم برای کاهش درد کیسه مویی مؤثر است و هم میتواند به از بین رفتن عفونت و چرک ناشی از کیست مویی کمک کند. برای این کار یک کیسه آبگرم را، روزانه به مدت یک ربع روی محل مورد نظر قرار دهید.
به نقل از سایت healthline.com:
The only way to get rid of a pilonidal cyst is through a minor surgical procedure. But there are a few things you can do at home to ease pain and discomfort in the meantime.
Try applying a hot, wet compress to the cyst a few times a day. The heat will help pull out the pus, allowing the cyst to drain. This can relieve pain and itching.
If the cyst hurts, you can take a nonsteroidal anti-inflammatory, such as ibuprofenتنها راه قطعی برای خلاص شدن از کیست مویی، انجام یک عمل جراحی کوچک است. اما در این بین، چند کار خانگی ساده میتواند به کاهش درد و ناراحتی شما کمک کند. یکی از این کارها، گذاشتن کمپرس گرم و چند بار در روز روی کیست است. گرمای کمپرس باعث میشود چرک داخل کیست بیرون کشیده شده و کیست تخلیه شود. این کار درد و خارش را کم میکند. اگر درد ناشی از کیست بسیار زیاد است، میتوانید از مسکنهای ضدالتهابی غیر استروئیدی مثل ایبوپروفن استفاده کنید
استفاده از نمک اپسوم
نمک اپسوم حاوی ترکیبات شیمیایی است که میتوانند به خارج شدن ترشحات سینوس مویی و کاهش التهاب آن کمک کند. برای استفاده از نمک باید مقداری از آن را در داخل وان حمام ریخت و به مدت ۲۰ الی ۴۵ دقیقه داخل آن نشست.
استفاده از پیاز
خواص ضد میکروبی و ضدعفونی پیاز برای درمان کیست مویی بسیار مفید هستند. چنین خواصی به پاکسازی عفونت و جلوگیری از تشدید آن کمک میکند. البته به یاد داشته باشید که قبل از استفاده از این روشها حتما از یک فرد متخصص سوال کنید:
روش استفاده پیاز: یک برش ضخیم پیاز را به همراه یک باند روی قسمتی که کیست مویی رشد کرده ببندید، پیاز را هر سه ساعت یکبار عوض کنید.
استفاده از سیر
یکی از گیاهان بسیار مفید که خواص ضدالتهاب و ضدباکتری دارد سیر است. استفاده از سیر در درمان گیاهی کیست مویی بسیار اهمیت دارد. برای استفاده از سیر باید یک حبه سیر را خرد کرد و آن را روی کیست مویی مالید. سپس باید آن ناحیه را با گاز استریل تمیز پوشاند. این کار را باید هر روز تکرار کرد تا به نتیجه رسید.
روش مصرف سیر: یک یا د حبه سیر را با مقداری آب له کنید تا خمیری شود و سپس به مدت 20 الی 30 دقیقه روی کیست قرار دهید.
درمان کیست مویی با گیاهان دارویی و طب سنتی
استفاده از گیاهان برای درمان کیست مویی بسیار رواج دارد. از جمله گیاهان بسیار پرکاربرد میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
زردچوبه
زردچوبه نیز خواص ضدالتهاب و ضدباکتریایی دارد و برخی از افراد معتقدند استفاده از ترکیب زردچوبه و آب و قرار دادن ضماد به دست آمده بر روی کیست میتواند به درمان آن کمک کند. همچنین میتوانید زردچوبه را با مقداری روغن نارگیل ترکیب کنید تا خمیری نرم به دست آید و اجازه دهید این خمیر بین بیست الی سی دقیقه روی ناحیه مورد نظر بماند و سپس آن را شستوشو دهید. این ترکیب در موارد شدید فقط برای بهبود درد و کاهش علائم کیست مویی مناسب است.
آلوئه ورا
این گیاه نیز با خواص ضدالتهابی و ضدباکتریایی خود میتواند به کاهش التهاب کیست مویی کمک کند. برای استفاده از آلوئهورا در درمان گیاهی کیست مویی، باید آن را به شکل مستقیم بر روی کیست مالش داد و پس از ۲۰ دقیقه ناحیه را با آب گرم یا ولرم شست. این کار را باید یک هفته و هر روز انجام داد تا نتیجه مناسب گرفت.
روغن درخت چای
این روغن خواص ضدباکتری، ضدالتهابی و ضدقارچی دارد و میتواند عفونتهای ناشی از این بیماری را به خوبی کنترل کند. برای استفاده از این روغن میتوان کمی آب به آن اضافه کرد و به مدت ۱۵ دقیقه بر روی ناحیه کیست مالش داد و بعد ناحیه را شست و خشک کرد.
روغن کرچک
یکی دیگر از محصولات گیاهی روغن کرچک است که نقش مهمی در برطرف شدن درد و التهاب و تسریع روند بهبودی دارد. برای استفاده از آن باید یک پنبه را به روغن آغشته کرد و بر روی کیست قرار داد و روی آن را باندپیچی کرد. این کار باید سه بار در روز و هر بار با باند و پنبه تمیز انجام شود.
سرکه سیب
سرکه سیب نقش مهمی در حفظ سطح pH دارد و به حذف سموم از کیست مویی کمک میکند. برای استفاده از آن باید یک قاشق غذاخوری سرکه سیب را با یک قاشق غذاخوری آب مخلوط کرد و محلول رقیق شده را به پنبه آغشت و آن را بر روی کیست قرار داد. این پنبه باید 20 دقیقه روی کیست باقی بماند و بعد محل کیست را با آب شست.
روغن نارگیل
روغن نارگیل نیز خواص ضدباکتریایی و ضدقارچی دارد و به همین دلیل میتواند بر درمان کیست مویی تأثیرات مثبتی داشته باشد. برای استفاده از روغن نارگیل باید نصف قاشق چایخوری روغن نارگیل مایع را روی کیست مالید. دو بار در روز باید این کار را تکرار کرد و هر بار باید روغن دو ساعت بر روی کیست باقی بماند.
معایب درمان خانگی و گیاهی کیست مویی
درمان کیست مویی بسیار اهمیت دارد؛ زیرا پس از مدتی این بیماری میتواند بر روی روند زندگی افراد اثر بگذارد. طبق توصیه پزشکان این بیماری تنها به وسیله جراحی یا لیزر کیست مویی مداوا میشود و روشهایی همچون درمان خانگی کیست مویی تنها به کاهش علائم کمک میکند. بهتر است بیماران پیش از اقدام به درمان خانگی یا گیاهی کیست مویی از معایب این کار بدانند تا با آگاهی کامل دست به این کار بزنند. از جمله معایب درمان خانگی کیست مویی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- عدم نتیجهبخش بودن این درمان: اگرچه ممکن است درمان خانگی کیست مویی در برخی موارد مؤثر باشد؛ اما این نتیجه همیشگی نیست و پس از مدتی بیماری عود میکند.
- امکان عفونت: به دلیل اینکه تخلیه کیسه مویی در خانه و در شرایط بهداشتی و استریل انجام نمیشود احتمال ورود عفونت به بدن وجود دارد.
- آسیب به بافتهای اطراف: به دلیل اینکه افرادی که اقدام به تخلیه کیست مویی میکنند تخصص این کار را ندارند احتمال اینکه در هنگام این کار به بافتهای اطراف آسیب بزنند و عوارض جدی به وجود آورند، هست.
- خطر ایجاد تحریک و التهاب: بسیاری از روشهای درمان کیست مویی همچون گذاشتن مواد گیاهی بر روی آن، تخلیه توده با سوزن و استفاده از داروهای عطاری احتمال تحریک و التهاب پوست را بالا میبرند.
- افزایش خطر خونریزی: بسیاری مواقع تخلیه کیست در خانه ممکن است با خطر خونریزی همراه باشد که باید اقدامات اورژانسی روی فرد صورت گیرد.
درمان کیست مویی با دارو
یکی دیگر از روشهای درمان کیست مویی استفاده از داروها است. استفاده از قرص و داروها میتوانند تا حد زیادی علائم ناشی از کیست مویی مانند قرمزی، تورم و درد را کاهش دهند و همچنین در جلوگیری از افزایش عفونت کمک کننده باشند. البته اگر کیست مویی شما شدید شده باشد بهتر است هرچه سریعتر برای درمان به پزشک متخصص مراجعه کنید.
داروهای ضد التهابی
اگر درد و التهاب کیست مویی بسیار زیاد باشد با مشورت با پزشک میتوان از داروهای ضدالتهابی غیراستروئیدی (NSAIDs) همچون «پاراستامول» یا «ایبوپروفن» استفاده کرد که هم خاصیت تسکین کنندگی درد دارند و هم به کاهش تورم کمک میکنند. توجه داشته باشید که استفاده از این داروها برای تسکین درد و کنترل التهاب کیست مویی مفید هستند اما به هیچ عنوان روشی قطعی برای درمان این بیماری نمیباشند و بهتر است قبل از مصرف هر دارویی با پزشک متخصص مشورت کنید.
پمادهای مخصوص
برخی از پمادها نیز برای کاهش درد و التهاب بسیار مؤثرند و پس از مشورت با پزشک میتوان آنها را خریداری کرد. این پمادها میتوانند با خاصیت ضدعفونی کنندگی که دارند به کاهش عفونت کیست مویی کمک کنند و جلوی التهاب پوست آن ناحیه را بگیرند، پماد سیاه یا روغن سیاه یکی از آنهاست.
همچنین استفاده از پماد تتراسایکلین به کاهش تورم و قرمزی محل ایجاد سینوس پیلونیدال کمک میکند و یکی از پمادهای محبوب برای درمان این بیماری در نظر گرفته شده است. از جمله پمادهای دیگری که میتوانی خریداری کنید پماد الیز است که برای کاهش علائم بیماری مناسب است.
داروهای آنتیبیوتیک
اگر کیست دچار عفونت باشد پزشک از داروهای آنتیبیوتیک خاص برای از بین رفتن عفونت استفاده میکند. همچنین قبل از انجام عمل لیزر کیست مویی، مصرف آنتی بیوتیک میتواند از شدت و مقدار عفونت کم کند و در نهایت نتیجه عمل بهتر و زمان بهبود بیماری کوتاهتر شود. بهترین آنتی بیوتیکهایی که برای درمان کیست مویی کاربرد دارند عبارتند از: سفکسیم، مترونیدازول، سفالکسین و آزیترومایسین. البته به یاد داشته باشید که مصرف آنتی بیوتیک خصوصا قبل از عمل باید حتما تحت نظر پزشک متخصص و با تجویز او باشد.
درمان کیست مویی با جراحی
این روش درمان شامل باز کردن مجرای سینوسی و تخلیه چرک از آبسه است. این یک روش جزئی است و تحت بیهوشی عمومی انجام میشود. شما میتوانید در همان روز عمل یا روز بعد از آن به خانه بروید. یک پانسمان اعمال میشود و شما باید برای ویزیتهای منظم به مطب پزشک خود برای تعویض پانسمان مراجعه کنید. اگر عفونتهای مکرر سینوس پیلونیدال خود را تجربه میکنید، ممکن است نیاز به عمل جراحی برای برداشتن سینوس و جلوگیری از عفونت در آینده داشته باشید. جراح یکی از روشهای زیر را انجام میدهد:
- برداشت گسترده: جراح بخشی از پوست شما را به همراه سینوس عفونی با جراحی برمی دارد. این کار احتمال عفونت مجدد شما را کاهش میدهد. زخم شما باز میماند و پانسمان اعمال میشود. ممکن است مدت زیادی طول بکشد تا بهبود یابد و شما باید هر روز پانسمان خود را برای حداقل دو تا سه ماه تعویض کنید.
- برداشتن و بسته شدن اولیه: جراح با جراحی سینوس عفونی شما و پوست مجاور را برمی دارد. سپس زخم را با استفاده از بخیه میبندد. در حالی که این کار به بهبود سریع زخم کمک میکند؛ احتمال بروز عفونت مجدد در مقایسه با روش اکسیزیون گسترده کمی بیشتر است. برای بستن زخم از فلاپ پوست خود استفاده میشود.
- چسب فیبرین: پزشک هر گونه باقی مانده و موهای رشد کرده را از مجرای سینوسی پاک میکند. سپس با استفاده از چسب قابل جذب مخصوص که به عنوان چسب فیبرین شناخته میشود، ناحیه را میبندند. پس از این نوع عمل، نیازی به پانسمان نخواهید داشت و در طول دوره نقاهت نباید درد زیادی را تجربه کنید. به احتمال زیاد میتوانید در عرض یک هفته یا بیشتر به فعالیتهای عادی خود بازگردید.
- EPSiT (درمان آندوسکوپی سینوس پیلونیدال): این یک روش کم تهاجمی است که از یک تلسکوپ باریک برای لوله گذاری سینوس، برداشتن موها، سوزاندن دستگاه و سپس مسواک زدن ناحیه استفاده میکند. ما فکر میکنیم این روش به حذف علت سینوس کمک میکند و سپس به ایجاد شرایط برای بهبودی یاری میرساند. مزیت این روش درمانی کمک به کاهش درد و بهبود سریعتر است. میزان موفقیت حدود 80 درصد است، اما در مقایسه با سایر درمانها بسیار مطلوب خواهد بود. این عمل تحت بیهوشی عمومی انجام میشود.
درمان کیست مویی با لیزر
جراحی با لیزر یک درمان نسبتاً سریع و موثر برای کیست پیلونیدال است. این کیستها که در نزدیکی بالای دنبالچه قرار دارند، با مو و مواد زائد ملتهب میشوند و عفونت ایجاد میکنند. هدف از جراحی، تمیز کردن ناحیه عفونی و برداشتن کانال است تا عفونت عود نکند. لیزر درمانی یک جراحی کم تهاجمی است که مشابه روشهای سنتی کیست پیلونیدال شروع میشود.
ابتدا تیم پزشکی ناحیه را بیحس میکنند یا بیهوشی عمومی ارائه میدهند تا بیمار در طول عمل راحت باشد. سپس، پزشک موهای کیست را برمی دارد. اگر بیش از یک دهانه وجود داشته باشد، هر دهانه تمیز میشوند. سپس ممکن است از یک ابزار تیز برای برداشتن حفره کیست پیلونیدال از بدن استفاده شود. هنگامی که این مرحله انجام میشود، قبل از ادامه عمل، زخم خارج میگردد.
در برخی از جراحیهای لیزری برای کیستهای پیلونیدال، به هیچ وجه اکسیزیون انجام نمیشود. لیزر درمانی کیست مویی به تنهایی برای بهبود ناحیه عفونی استفاده میشود. برای تکمیل این روش از فیبر لیزری مخصوص استفاده میشود. این مهم دارای فیبر داخلی مخروطی است که حلقهای از نور با شدت بالا تولید میکند. پروب لیزر با نوک شیشهای پوشانده شده است. پزشک این پروب را در دهانه سینوس پیلونیدال قرار میدهد و آن را طوری قرار میدهد که پرتو لیزر در یک راستا با دهانه پیلونیدال قرار گیرد.
پالسهای انرژی لیزر روی زخم اعمال میشوند تا سینوس را ببندند. نور لیزر پوشش دستگاه را از بین میبرد و دهانه را فرو میریزد. این درمان در طول مسیر تکرار میشود. همچنین این روش بسیار سریع است. از ابتدا تا انتها، معمولاً میتوان آن را در کمتر از 15 دقیقه انجام داد. در طی این جراحی بدون درد و اسکار از پرتو لیزر برای برداشتن مواد زائد و چرک از سینوس پیلونیدال استفاده میشود. سینوس برداشته میشود و زخم بدون بخیه بهبود مییابد.
مقایسه روشهای درمان کیست مویی:
ویژگیها | درمان خانگی | جراحی کیست مویی | لیزر کیست مویی |
قطعی بودن روش درمانی | خیر این روش قطعی و تضمینی نیست. | در جراحی کیست مویی نیز امکان خطا وجود دارد. | لیزر کیست مویی یکی از درمانهای قطعی است. |
زمان مورد نیاز برای درمان | روش زمانبری است و مشخص نیست بیماری فرد کی ازبین میرود. | روش زمانبری است ولی پس از چند ساعت کیست تخلیه میشود. | نهایتا 30 دقیقه برای از بین بردن و تخلیه کیست نیاز است. |
عود یا بازگشت بیماری | احتمال عود یا بازگشت بیماری زیاد است. | نسبت به درمانهای خانگی احتمال عود کمتری دارد. | احتمال عود بیماری با لیزر کیست مویی به حداقلترین مقدار ممکن میرسد. |
خونریزی و درد | در صورتی که از روشهای خطرناک استفاده کنید، احتمال درد و خونریزی وجود دارد. | در این روش خونریزی و درد، پس از عمل وجود دارد. | در این روش به دلیل بستن عروق خونی، احتمال خونریزی و درد به حداقل میرسد. |
عفونت بعد از درمان | ردرمان خانگی از نظر علمی و پزشکی تایید نشده و قطعا احتمال عفونت وجود دارد. | ممکن است پس از عمل فرد دچار عفونت شود. | احتمال عفونت قسمت تخلیه شده پس از عمل تقریبا صفر است. |
دوران نقاهت | دوران نقاهت این روش بسیار طولانی و دردناک است. | به دلیل پانسمان کردن محل جراحی، فرد باید تا بازشدن پانسمان استراحت کند. | دوران نقاهت بسیار کوتاه است. |
علمی بودن روش درمانی | خیر این روش علمی نیست و پزشکان آن را تایید نمیکنند. | این روش علمی و تایید شده ولی قدیمی است. | بهترین روش درمان کیست مویی که هم مدرن است و هم مورد تایید متخصصان است. |
هزینه های درمان | به دلیل استفاده از قرصها، پمادها و ... هزینه درمان نسبتا بالایی دارد. | به دلیل بستری شدن در بیمارستان هزینههای درمان بالا است. | هزینه درمان نسبت به مزایایی که دارد معقولانه و مناسب است. |
نیاز به پانسمان | بله در شرایطی نیاز است. | بله قطعا نیاز دارد. | بله نیاز است اما نیازی نیست مرتب پانسمان عوض کنید. |
مزایای جراحی با لیزر برای کیست مویی عبارتند از:
- بدون درد، بدون بریدگی و بخیه، بدون خونریزی با بهبودی سریع (یک روز) است.
- بیمار پس از 24 ساعت از عمل جراحی میتواند به خانه برود و در عرض دو تا سه روز میتواند به روال عادی کار خود بازگردد.
درمان کیست مویی دنبالچه
درمان کیست مویی دنبالچه در واقع همان روشهای درمان کیست مویی مقعدی است. کیست مویی دنبالچه همان سینوس پیلونیدال است که در بین شکاف دو باسن و در انتهای ناحیه دنبالچه به وجود میآید و بسیاری از افراد آن را به نام کیست مقعدی میشناسند.
کیست مویی دنبالچه نیز از طریق جراحی به دو روش باز و بسته، و لیزر، درمان میشود. همانطور که اشاره شد در روش جراحی باز، کیست به شکل کامل تخلیه میشود و در نهایت روی زخم باز میماند تا زخم به مرور از کف پوست شروع به بازسازی خود کند. جراحی روش بسته به همین شکل انجام میشود؛ اما در نهایت جراح زخم را بخیه میزند. این روشهای درمانی برای کیست مویی دنبالچه به دلیل داشتن دوران نقاهت سخت به خصوص پس از جراحی باز، امروزه کمتر از طرف پزشکان پیشنهاد میشوند و به جای آنها از روش لیزر کیست مویی دنبالچه استفاده میگردد.
در لیزردرمانی کیست مویی که با استفاده از لیزر co2 انجام میشود پزشک کیست مویی دنبالچه را در زمانی کمتر از ۳۰ دقیقه و بدون نیاز به بیهوشی و بستری شبانه درمان میکند. ازآنجاکه ناحیه کیست و عروق خونی در حین لیزر ترمیم میشوند بیمار دچار درد و خونریزی پس از انجام لیزر نخواهد بود و همین مسئله باعث میشود فرد دوران نقاهت خاصی را تجربه نکند و بتواند پس کمی استراحت کارهای روزمره خود را از سر گیرد. روش لیزردرمانی کیست مویی دنبالچه یک روش کم تهاجمی به شمار میرود و امروزه از محبوبیت بالایی در میان پزشکان و بیماران برخوردار است.
جهت درمان کیست مویی دنبالچه هیچ روش خانگی و دارویی وجود ندارد و روشهایی که از آنها نامبرده میشود تنها میتوانند به تسکین علائم کیست مویی کمک کنند و هیچ تأثیری بر روی درمان این بیماری نخواهند داشت.
درمان کیست مویی دنبالچه حتماً باید با روشهایی که از آنها نامبرده شد تحتنظر پزشک انجام شود تا مداوای این بیماری به شکل کامل صورت گیرد. از میان روشهای نامبرده، لیزردرمانی کیست مویی دنبالچه به دلیل اینکه بازگشت بیماری پس از آن بسیار نادر است به عنوان بهترین روش درمان کیست مویی دنبالچه معرفی میشود.
درمان کیست مویی در سر
یک پزشک یا متخصص پوست باید هرگونه توده یا برآمدگی روی پوست سر را بررسی کند. کیست معمولاً جای نگرانی نیست! با این حال، تشخیص درست ضروری است. یک پزشک یا متخصص پوست کیست را به دقت بررسی میکند و سپس به پزشک متخصص ارجاع میدهد. پزشک ممکن است از یک منبع مطمئن برای استفاده از سی تی اسکن یا ام آر آی استفاده کند تا ببیند آیا کیست به بافت نرم عمیقتر یا استخوان رسیده است یا خیر. اگر پزشک نتواند کیست را از نظر بصری طبقه بندی کند، ممکن است مجبور شود آن را خارج کند و زیر میکروسکوپ بررسی نماید تا مطمئن شود که مضر نیست.
کیستها اغلب خود به خود بهبود مییابند. نگه داشتن یک پارچه تمیز و گرم روی کیست میتواند تورم را کاهش داده و به بهبود آن کمک کند. پزشک کیست مویی معمولاً برای درمان کیست پیلار عفونی آنتی بیوتیک تجویز میکند. همیشه نیازی به برداشتن کیست نیست. اگر کیست هیچ علامتی ایجاد نکند، ممکن است فرد تصمیم بگیرد که به دنبال درمان نباشد.
از آنجایی که کیستهای پیلار معمولاً روی پوست سر ایجاد میشوند، گرفتن آن هنگام پانسمان یا برس زدن مو میتواند دردناک باشد. اگر کیست باعث ناراحتی شود، فرد میتواند آن را خارج کند. قبل از برداشتن کیست، فرد یک بی حس کننده موضعی دریافت میکند. دو روش برای حذف کیست مویی از سر وجود دارند که عبارتند از:
- ایجاد یک برش کوچک در پوست سر برای تخلیه مایع کیست
- برداشتن کل کیست بدون برش یا لیزر درمانی
لیزز درمانی روش معمولاً سریع است و نیازی به یک شب اقامت در بیمارستان یا کلینیک ندارد. پزشک معمولاً پس از برداشتن کیست از پانسمان استفاده میکند. معمولاً بهتر است از خیس شدن پانسمان خودداری کنید و هنگام لمس ناحیه آسیب دیده مراقب باشید.
درمان کیست مویی در ناف
عمق بیشتر ناف باعث میشود تا این ناحیه به یک هدف طبیعی برای تجمع مو تبدیل شود. نرمی، فرسایش و منافذ باز، پوست ناف را در برابر کیست مویی بسیار آسیب پذیر میکند. هنگامی که پوست ناف توسط ریشه مو ترک میخورد، یک پاسخ التهابی نسبت به جسم خارجی شروع میشود. رطوبت و کاهش یکپارچگی پوست باعث تسهیل بیشتر قرار گیری ساقههای جدید مو در مجاری سینوسی میشود.
درمان اولیه را میتوان با تخلیه ساده و تمیز کردن یا خراشیدن ناحیه توسط متخصص انجام داد. برداشتن موها و بستن روزانه زخم با آنتیبیوتیکهای مناسب یک روش درمانی مناسب است. برای بیمارانی که علائم طولانی مدت دارند و بیماری در فواصل نامنظم رخ میدهد، درمان ترمیمی جراحی موثرتر از درمان محافظه کارانه است. از آنجایی که ناف برای بسیاری از افراد مانند بازیگران و مدلها جزئی از ظاهر جذاب است، جراحان به ترمیم پلاستیک توجه دارند.
درمان کیست مویی در دوران بارداری
کیست پیلونیدال در زنان باردار باید با توجه به زمان بارداری و وضعیتی که در آن قرار دارد درمان شود. این کیست بیشتر در مردان ظاهر میشود، اما هیچ مشخصهای وجود ندارد که نشان دهد در زنان باردار بیشتر از سایرین دیده میشود. کیست پیلونیدال معمولا روی باسن و در خط وسط ظاهر میشود، اگرچه میتواند روی پوست سر، ناف یا زیر بغل نیز دیده شود. این کیست معمولاً به دلیل وجود برخی از موها ایجاد میشود که گاهی اوقات به دلیل اپیلاسیون کیستیک شدهاند و در نهایت عفونی میشوند.
وزنی که زنان باردار حمل میکنند، مانند افراد دارای اضافه وزن، عامل اصلی کیست مویی خواهد بود. به عنوان یک اقدام پیشگیرانه، توصیه میشود زندگی فعال داشته باشید و برای مدت طولانی ننشینید. علاوه بر موارد فوق با رعایت بهداشت کافی، خشک نگه داشتن ناحیه تلاش برای تراشیدن موهای نایحه باسن و استفاده از لباس تمیز میتوانید از عود این بیماری جلوگیری کنید. بنابراین زنان باردار باید از نظر رژیم غذایی و فعالیت مراقب خود باشند. ورزش و تغذیه مناسب از اضافه وزن جلوگیری میکند.
اگر کیست قبل از زایمان درمان نشده باشد، انجام آن در مدت کوتاهی پس از زایمان بسیار مهم خواهد بود. معمولاً کیست با جراحی برداشته میشود. در غیر این صورت توصیه میشود در دوران بارداری کیست را درمان کنید و از بیماریهای بزرگتر جلوگیری نمایید. کیست با آنتی بیوتیکها از بین نمیرود، مهم این است که تمام چرک داخل کیست تمیز و ضدعفونی شود. با زخم باز احساس ناراحتی کمتر میشود و تورم احتمالی فروکش میکند. درنهایت، بهترین روش درمان کیست مویی در زنان باردار، لیزر است.
درمان کیست مویی در مردان و زنان
اگر سینوس پیلونیدال عفونی شود؛ با چرک پر خواهد شد که درد زیادی دارد. این عفونت در نهایت کیست یا آبسه ایجاد میکند. اگر کیست مویی عفونی نشده باشد، معمولاً درمان لازم نیست. شما به سادگی میتوانید ناحیه را تمیز و خشک نگه دارید و با تراشیدن یا استفاده از سایر روشهای ملایم رفع موهای زائد، اطراف ناحیه را تمیز نگه دارید. از طرف دیگر سینوسهای پیلونیدال عفونی معمولاً باید با جراحی درمان شوند.
به نقل از سایت verywellhealth:
If a pilonidal cyst becomes infected, it is called a pilonidal abscess. Antibiotics alone won't heal the infection. Surgery can be used to drain or remove the cyst
اگر کیست پیلونیدال عفونی شود به آن آبسه پیلونیدال نیز میگویند. آنتی بیوتیکها ممکن است نتوانند به تنهایی عفونت را درمان کنند، در چنین صورتی میتوان به سراغ جراحی برای تخلیه یا برداشتن کیست مویی رفت.
در صورتی که بیمار سابقه خانوادگی کیست پیلونیدال داشته باشد یا شرایط بدتر شده باشد، ممکن است حتی پس از جراحی نیز کیست دوباره عود کند. روشهای جراحی کیست مویی به شرح زیر هستند:
- جراحی فلپ پیلونیدال: روشی برای افراد مبتلا به بیماری گسترده یا عود کننده پیلونیدا است. در این عمل، یک برش الماسی شکل برای برداشتن پوست آسیب دیده و بافت زیرین ایجاد میشود.
- ابلیشن آندوسکوپی: یک درمان جراحی کم تهاجمی با کمک ویدئو برای کیستهای پیلونیدال است.
- لیزر درمانی: یک جراحی پیشرفته برای درمان سینوس پیلونیدال است. این روش زمانی توسط پزشک توصیه میشود که سینوس پیلونیدال عود کننده و عفونی باشد.
درمان کیست مویی بر اساس شدت علائم
- اگر هیچ علامتی ندارید: اگر هیچ علامتی ندارید، معمولاً به شما توصیه میشود که ناحیه آسیب دیده را از موها پاک کنید (با تراشیدن و غیره) و با رعایت بهداشت شخصی، ناحیه آسیب دیده را تمیز نگه دارید.
- اگر علائم ابتدایی (حاد) دارید: برای درمان کیست مویی پزشک متخصص شما را معاینه میکند و اگر عفونت داشته باشید، ممکن است داروهایی به نام آنتی بیوتیک به شما داده شوند. همچنین مسکنهایی که در بالا نام بردیم (پاراستامول یا ایبوپروفن) در این مرحله کمک زیادی به تسریع روند درمان کیست مویی میکنند. اما اگر درد خیلی زیاد شد بهتر است عمل جراحی یا لیزر کیست مویی نیز انجام شود.
- اگر علائم مداوم (مزمن) دارید: در بیشتر موارد، عمل جراحی توصیه میشود. عملهای مختلفی برای رفع این مشکل انجام میشوند. جراح شما میتواند جزئیات و مزایا و معایب هر عمل را بیان کند.
گزینههای دیگر شامل موارد زیر هستند:
برداشتن گسترده و بهبودی با قصد ثانویه
این عمل شامل بریدن سینوس و همچنین بریدن حاشیه وسیع پوستی است که سینوس را احاطه کرده است. زخم بسته نمی شود، بلکه فقط برای التیام با فرآیندهای طبیعی التیام بخشی باز میماند. این معمولاً به چندین هفته تغییر منظم پانسمان نیاز دارد تا زمانی که به طور کامل بهبود یابد. مزیت این روش این است که تمام بافت ملتهب برداشته میشود و احتمال بازگشت بیماری (عود) کم است.
این روش به معنای بیرون آوردن بخشی از پوست است که حاوی سینوس است. این کار با بریدن فلپ بیضی شکل (بیضی) پوست در دو طرف سینوس انجام میشود که سینوس را خارج میکند. سپس دو طرف بیضی به هم دوخته میشوند. مزیت این کار این است که در صورت موفقیت آمیز بودن، زخم به سرعت بهبود مییابد. خطر عود یا ایجاد عفونت زخم بعد از عمل بیشتر از روش فوق است. این خطر ممکن است با استفاده از تکنیک زخم که در آن خط بخیهها از بین باسن دور میشوند، کاهش یابد.
یک تکنیک جراحی پلاستیک
در برخی موارد که سینوس عود میکند یا گسترده است، ممکن است جراحی پلاستیک برای برداشتن سینوس و اصلاح پوست مجاور توصیه شود. بسته به شرایط شما، اندازه و وسعت سینوس و اینکه آیا اولین یا عود کننده مشکل است، روشهای فوق متفاوت هستند. جراح شما میتواند در مورد مناسبترین نوع عمل با شما به تفصیل صحبت کند. تکنیکهای جدیدی برای بهبود بهبودی پس از عمل در حال تحقیق هستند. در موارد شدیدتر نیز پزشک توصیه جراحی یا لیزر کیست مویی را میکند.
بعد از عمل کیست مویی
جراح شما معمولاً توصیه میکند که زخم باید تمیز نگه داشته شود و موهایی که در نزدیکی آن رشد میکنند تراشیده یا با روشهای دیگری برداشته شوند. برخی از جراحان توصیه میکنند که حتی زمانی که زخم بهبود مییابد، باید با تراشیدن هر چند هفته یک بار یا روشهای دیگر برای از بین بردن مو، ناحیهای که رویش مو نیست را حفظ کنید. این امر احتمال عود مشکل را کاهش میدهد.
عوارض درمان نکردن کیست مویی چیست؟
عوارض درمان نکردن کیست مویی فقط درد آن نیست! در صورتی که نسبت به این بیماری بیتفاوت باشید باید هرلحظه منتظر علائم شدیدتر و دردهای بیشتر باشید.
از اولین مشکلاتی که درمان نکردن کیست مویی به همراه دارد، پخش شدن عفونت آن در بدن و درد شدیدی است که از این اتفاق به وجود میآید. پس از آن ممکن است با تورم شدید کیست مویی، به وجود آمدن آبسه مقعدی، قرمزی و التهاب در آن ناحیه، بیرون زدن موها از کیست و یا سرطان کیست مویی مواجه شوید.
کلام آخر
کیست مویی را می توان با روشهای مختلفی از جمله برش و تخلیه، لیزر و جراحی درمان کرد. کیست مویی اگر خفیف باشد با درمانهای خانگی مانند نشستن در آب گرم، استفاده از مکمل ویتامین C، سیر خام، سرکه سیب، ویتامین A بهبود پیدا می کند.
منابع: